Izrael egyetlen látogatható cseppkőbarlangjánál szervezett a beléptetés. Meg is érkezik a vezető, a sötétzöld terepnadrágba és vastag polárpulóverbe öltözött Bela. Bela egyébként nő. Az öltözetét látva, majd a barlangba belépve ellentétben az európai, átlagos 9-12 fokkal - itt meglepő a 24 fokos meleg, 100% páratartalom fogad. Legalább annyira meglepő, mint a helyi svéd bútormulti bejáratánál a rutinkérdés: Van önnél fegyver? Nincs? OK. Robbanóanyag? Az sincs. Jó.

A cseppkőalakzatok elnevezésében tükröződik Izrael sokszínűsége: Ajatollah Khomeini, Mózes, Hófehérke és a hét törpe mind egy “fedél” alatt

A barlang a szapora építőipart ellátó Bet Shemes-közeli mészkőbányák alatt található, és egy 1968-as robbantáskor fedezték fel. Az így felnyílt üreg néhány napon belül már védett terület volt! A munkát máshol folytatták. A Soreq-barlang néven is ismert föld alatti nyiladék csupán 83 m hosszú, 60 m széles, 15 m magas. Kicsiny területén elképesztő sűrűséggel fejlődtek ki az ismert cseppkőalakzatok.

A Judeai-hegységben húzódó, nyugati Ye’ela-hegyvidék barlangjának nevét Avshalom Shohamról, egy elit kommandósról kapta, aki az Egyiptommal vívott háború végén, 1971-ben súlyos sebet kapott, majd három év küzdelem után 1974-ben elhunyt. Izrael államalapításában is jelentős szerepet játszó családja ezután komoly segítséget nyújtott a barlang turisztikai kiépítésében, cserébe pedig hős halottjukról nevezték el a helyet.

A páratlan természeti kincs védelmében a barlang létét felfedezése után még sok évig titokban tartották, ám a kiépítéssel ma már mindenki előtt nyitott.

kép: www.360cities.net