Időjárás

Azért pillants rá az előrejelzésre! Hosszan tartó, monszun jellegű zivatarban keveseknek élmény az erdő - de nem beszélünk le róla.

outdoorresearch.com
Nézd máshonnan! Meg kell tanulni szeretni az időjárást.

Az útvonal

Párás, ködös időben ne hegycsúcsokat, kilátópontokat célozz meg! A látótávolság valószínűleg hervasztó. Ilyenkor egy erdei körút, egy tó környéki vagy patakmenti útvonal kifejezetten drámai látványt adhat. Válassz rövidebb utat, esetleg olyan ösvényhálózatot, ahol vannak rövidítési, menekülési lehetőségek arra az esetre, ha szigorít az időjárás. Nem rossz, ha van/nak melegedőhely/ek az útvonaladon, ahol szárítkozhatsz, feltöltődhetsz egy kicsit.

Informálódj az útvonalról! Ha meredek, sáros, csúszós szakaszok tarkítják, inkább szárazabb, esetleg fagyos (de nem jeges) időszakokban keresd fel.

fieldandforest.co
Lake OHara, Yoho Nemzeti Park"

Nincs rossz idő, csak rosszul megválasztott öltözék

A lényeg, hogy kintről se ázz be, és belülről se áztasd át a ruhád szellőzés nélküli izzasztó-szkafanderben. Megkerülhetetlen egy jól szellőző, vízálló kabát beszerzése, állítható kapucnival, esetleg szellőző-cipzárokkal. (Az árak nem mindig tükrözik a minőséget!)

Hasonló esőnadrág sem árt, de ha bepakolsz egy vékonyabbat erős eső esetére, már jó vagy. A baseball sapka napellenző része az esőt is távol tartja az arctól. Hidegben mehet rá egy vastagabb sapka is.

wallpalerart
Ha mindig csak szikrázó napsütésben mozdulnánk ki, nem láthatnánk az erdő drámai oldalát.

A legtöbb szintetikus anyagból készült aláöltözet nedvesen is melegen tart, és ezekből pótdarabokat is bepakolhatunk, mert kicsire összecsomagolhatók.

Vízálló bakancs a lábon, gyapjúzokni, cserezokni a táskában. A vízlepergető lábszárvédő megakadályozza, hogy eső vagy sár jusson a cipődbe. Ebbe is be lehet izzadni rendesen, hőmérséklettől függően használd!

turaeso carrotquinn

Eső előtt köpönyeg

A hátizsák-esővédő legyen alapbeállítás. A táskába is vízálló batyukban tedd el a fontos, szárazon tartandó cuccokat, iratokat, pótruhát. Minimalizáld a hátizsák-nyitogatást!

Vannak, akik esküsznek az esernyőre, ha nincs szél, és az ösvény sem túl szűk. Lehet alatta például térképet nézni, eszegetni. A térképet érdemes zipzáras (többször használatos) nejlonba tenni - a bejárandó területnél kinyitva, esetleg megtanulni az útvonalat.
A túrabot stabilitást ad a csúszós terepen, csak a kabát csuklórészénél ne ázz be! Remek pocsolyamélység-mérőként is szolgálhat.

outdoorresearch.com
Turisták a ködben

Piknik az esőben

Ilyet ritkán látni. Nem is nagy élmény. Szendvics-töltetekkel, müzli-, energiaszeletekkel pótold az energiád. Ez nem pont gasztrotúra, bár minden elszántság kérdése. Viszont a termoszban cipelt forró ital nagyságrendekkel javít a komfortérzeten.

Folyékony napfény

Nézd máshonnan! Meg kell tanulni szeretni az időjárást. Észak-Amerika csapadékos, nyugati-parti hegységeiben az esőt folyékony napfényként is emlegetik.

Ha mindig csak szikrázó napsütésben mozdulnánk ki, nem láthatnánk az erdő drámai oldalát.

Ha nem ázol-fázol, nem rohansz. Nézz szét jobban! Kevesebb az ember, jobban hallani a hangokat, mozogtál, és friss levegőt is szívtál.

wallpaperstock.net