1. Gyors folyással keletkezett folyásnyelvek
Törmelékkel fedett lejtőkön fordulnak elő, amelyek időszakosan megolvadó felszínű firn- vagy jégfoltokkal rendelkeznek, és a fagyott aljzat nem engedi az olvadékvizet a mélybe szivárogni. A törmelék folyóssági határának elérését biztosítónedvesség származhat a befedett jég- vagy firnfoltokból, de az ezek felett visszamaradó hófolt hirtelen olvadásából is lefolyhat víz. Erre példa a Himalája Manalitól északra húzódó vonulatának törmeléklejtőjén, 4000 méteren megfigyelt formacsoport.

Törmelékfolyás-nyelvek a Himalájában Sarchu közelében

Megjelenésükben ezek a nyelvek a lassú folyással (a következő részben) keletkezett lebenyektől kisebb méretűek, élénkebb felszínük, határozottabban kirajzolódó nyelvformájuk alapján különíthetők el. Száraz kontinentális klímán ezek hosszúsága 8-15 m, szélessége 2-5 m, 10-100 cm vastagságú szabályos vagy szabálytalan alakban megfolyó nyelv- vagy ujjszerű formákat hoz létre a fagyos törmelékfolyás (geliszoliflukció) e típusa.
A hideg övben, a Spitzbergákon dokumentáltak 12 órás, 31 mm csapadékot hozó eső hatására megindult törmelékfolyásokat is.

Fotó: exterra