Így túrázz a “Leave No Trace” szellemében:
Tervezz előre, és készülj fel: jó, ha ismerjük a helyszín szabályait. Ha lehet ne a csúcsszezont válasszuk, amikor amúgy is nagy a terhelés a kirándulóhelyen. Ha lehet, kisebb csoportokban induljunk útnak. Ha nagy a társaság, osszuk kisebb csapatokra. A magunkkal vitt élelmet érdemes a felesleges gyári csomagolástól megszabadítani (vagy egyáltalán nem vásárolni olyat, amit fölösleges csomagoláshalmban tesznek a polcra), így a zacskóhalmot véletlenül sem kapja fel a szél.


Táborozz teherbíró helyeken: a teherbíró táborhelyek már meglévő ösvények, kijelölt táborhelyek, sziklás, kavicsos, száraz füves vagy havas aljzatok. A táborhely foglaljon kis helyet.

Ne hagyj hátra hulladékot: mindent vigyünk tovább magunkkal, és csak olyan kijelölt helyen rakjuk le, ahol biztosan van szemétszállítás. Táborhelyek környékén maradék élelmet se hagyjunk hátra! Lehetőleg egy helyen végezzük a dolgunkat, víztől és ösvényektől legalább 60 méterre. Lehetőleg ássuk el, amit termelünk, és a helyét is álcázzuk kövekkel, levelekkel. A mosogatás, mosakodás a természetes vizektől szintén legalább 60 méter távolságra történjen.


Hagyd érintetlenül, amit találsz: csodálj és vizsgálj meg minden kulturális, történelmi emléket, ám ne mozdíts el semmit. A növényeket, állatokat, köveket szintén ne háborgassunk, ne mozgassuk. Ne építs, áss a természetben!

A tábortűzzel óvatosan: ha nem muszáj, ne rakj tüzet, használj inkább gáz/benzinfőzőt. Ha ez nincs, legyen kicsi a tűzrakás, tüzelőként pedig csak a környékbeli, földön heverő ágakat, gallyakat használd! Indulás előtt hűtsd ki a parazsat, és a hamut - nagyjából észrevétlenségig - szórd szét!

Tiszteld a vadvilágot: ne etessük és közelítsük meg az állatokat! Kutyát macskát csak akkor vigyünk magunkkal, ha folyamatos felügyelet alatt tudjuk tartani. A vadállatok számára érzékeny időszakban kerüljük a velük való találkozást - párzás, fészekrakás, a kicsinyek születése tájékán.

Légy tekintettel a többi látogatóra!
És mindezt tanítsd meg a gyerekednek is!

Hogy ez evidens? Mégis minden ösvényen találni szemetet, nem ritka az eldobott csikkek okozta tűz, vagy a kampányszerű virágszedés, cseppkő-szuvenír gyűjtés.

Forrás: lnt.org
Kép: beautyplaces.com, notbuyinganything.blogspot.hu