Mi volt előbb: a tűzijáték vagy a tűzfegyverek?

Valamikor i.sz. 600 és 900 között dolgozó kínai alkimisták az örök élet elixírjét keresve összekutyulták a salétromot, a ként és némi szént. Véletlenül megalkották a nyers puskapor receptjét.

Ezt a tűzszert (vagy huo yao-t) elsősorban kínai kulturális ünnepségeken használták. Leginkább a már emlegetett bambuszszárakat tömték meg vele a fényjáték kedvéért. Nem sokkal később a katonaság is felfedezte a robbanóanyag előnyeit. Az első, puskaporral működtetett fegyverhasználatról szóló feljegyzés 1046-ból származik Kínából: egy katapult “íj” puskaporral megtömött, begyújtott bambusznyilakkal szórta meg az ellenséget.

A puskapor egyéb hadászati felhasználásáról találtak más középkori feljegyzéseket is, például a patkányok farkára kötött tűzszerekről.

knaresboroughcricket.wordpress.com

A tűzijáték nem más, mint kémiai reakció

Gyakorlatilag outdoor kémialabor. Meggyújtják a robbanóanyagot, ez biztosítja az égéshez és a gerjesztéshez szükséges hőt (kb. 800-1000 °C). Az égen a fémsók elégnek, összetevőikre bomlanak [pl.: NaCl -> Na + Cl], a fématomok gerjesztődnek [a vegyértékelektronpárok termikus ütközése során, pl.: Na -> Na*] végül a gerjesztés során kapott energia kisugárzódik fényként [fotoemissszió, pl.: Na* -> Na + hv] és megjelennek a színek.

Az 1200-as években Roger Bacon, angol tudós és filozófus feltárta a puskapor működésének elvét, ám eredményeit kódolva jegyezte fel, nehogy rossz kezekbe kerüljön e tudás.

Színek

Különböző fémes elemek különböző színeket eredményeznek. A kárminvöröshöz lítiumot [Li] használnak, a bíborvöröst - stroncium [Sr], sötétvöröst - rubidium [Rb], téglavöröst - kalcium [Ca], fakóibolyát - kálium [K], kéket - cézium [Cs], arzén [As], ólom [Pb], antimon [Sb], szelén [Se] adhatja. A sárgát - nátrium [Na], a sárgászöldet - bárium [Ba], a zöldet - réz [Cu], foszfor [P], tallium [Tl], tellúr [Te], molibdén [Mo] festheti, a vakító fehéret pedig a magnézium [Mg].
Bár a tűzjáték a kínaiaké, de a kilövőszerkezet és a színes tűzijáték Itáliából származik, az 1830-as évekből.

Nem biztos, hogy Marco Polo volt az első, aki puskaport hozott Európába

Noha Kína a 900-as évektől megpróbálta magának megtartani a puskaporos fegyverkezés titkait, mégis, az arabok használtak már puskaporos fegyverzetet a keresztes háborúk idején. Tehát érkezhetett belőle korábban is a Selyemúton.

A tűzijáték mérgező

Nem csak a színezőanyagok, de a hanghatásokért felelős fémek és az oxidálószerként használt kálium-perkolát sem túl egészségesek belélegezve. A levegőbe került nehézfémek, dioxin, perkolát nagy dózisban károsak. Ezért az elhasznált petárda, tűzijáték maradványainak kidobása előtt tájékozódjunk, és veszélyes hulladékként adjuk le azokat.
Jó hír, hogy (amerikai hadi) mérnökeink már dolgoznak egészségesebb, a környezettel kíméletesebb tűzijáték-recepteken. Az alapcél elsősorban a katonai jelzőfények ártalmatlanítása, és reméljük, a zöldebb technológia a civil piacot is eléri majd idővel.

Nem mindenki szereti

A kutyák és macskák semmiképpen, de az erős hanghatások közepette még a madarak is tájékozódásukat vesztve nekirepülhetnek az útba kerülő tereptárgyaknak. Sőt, az emberek körében is létezik tűzijátékfóbia és erős zajfóbia.

panoprog.org