A Science magazin legfrissebb számában megjelent tanulmány rámutat, hogy az öregedés és halálozás tekintetében mennyire hasonlítunk főemlős rokonainkra.
Az egyelőre még mindig rejtély, hogy miért élünk sokkal tovább, mint ahogyan azt az emberi testméret, felépítés, érési valamint szaporodási sebességünk alapján valószínűsíteni lehetne. Amikor a tipikus laborállatok (lovak, kutyák, patkányok, egerek) öregedési rátáit vizsgálva, az ember az összes élőlénynél jobb eredményeket hozott, vagyis mi sokkal lassabban öregszünk náluk – monda el Susan Alberts, a Duke Uiversity oktatója.

Közönséges csimpánz a lipcsei állatkertben

Ám eddig senki sem vizsgálta meg a vadon élő főemlősök öregedési és halálozási adatait – összehasonlítva az emberével. Anne Bronikowski, a kutatás vezetője, az Iowa State University biológusa kollégáival együtt ezt most megtette. Costa Rica-i csuklyásmajmokat brazil pókmajomféléket, kenyai páviánféléket, tanzániai csimpánzokat és ruandai gorillákat valamint madagaszkári sifaka makikat (Propithecus diadema) vizsgáltak meg.

Az eredmények szerint e majomfélék és az ember nagyon hasonló csecsemőhalandósági rátával rendelkezik, melyet egy viszonylag stabilabb fiatalkor követ, majd a középkorúságtól kezdve elszórt halálozási korokat mutatnak.
Ez a minta ugyan sok más állatfajra is jellemző, ám a kutatók megvizsgálták e főemlősök születéskor várható élettartam-adatait valamint a kor előrehaladtával várható halálozás esélyességét is. A legnagyobb hasonlóságot a női és a gorilla csecsemőhalandóság közt találták, valamint a női öregedési ráta csaknem egybevág a csimpánzok, sifakák, páviánok és pókmajmok idősödési arányaival. A vadon élő főemlős hímekhez mérve a férfiak ennél kissé lassabban öregszenek. Ez nem azt jelenti, hogy a férfiak különösen jó öregedési rátával rendelkeznek, csupán aprócska eltérés ez.

Síkvidéki gorilla a San Francisco-i állatkertben

A születéskor várható élettartamot alapvetően két tényező befolyásolja. Egyrészt nőnek kell születni a hosszabb élet reményében, másrészt azoknál a fajoknál, ahol a hímek versengése nem túl erős, ott a hímek is hosszabb élet elé néznek – mondta el Alberts.

Magyarországon egyre több ember éri meg századik életévét: körülbelül 1100 száz év feletti lakos él hazánkban, a 90 év felettiek számát pedig 35 ezerre becsülik. A születéskor várható élettartam a férfiaknál 69, a nőknél 77 év, a 65 éven felüliek 38 százaléka férfi, 62 százaléka nő. (www.magyarorszag.ma)