A megerősített japán flotta indulásának hírére a Sea Shepherd is három hajóval készül a bálnaéletek megmentésére. Az akcióban Paul Watson, a Sea Shepherd legendás kapitánya is részt vesz, “agresszív-erőszakmentes” fellépést ígérve.

Bálnavadász flotta menekül a Sea Shepherd elől

Watson 40 éve tartó, tengeri élővilágot védő pályafutásának 350. útja lesz ez, egyben a 8. “Bálna-háborúja” a vad szeleiről hírhedt Déli-óceánon. Ezúttal három hajóval szállnak vízre, hogy eltérítsék, zavarják az (illegális) japán vadászatot. A Sea Shepherd “agresszív-erőszakmentes” akciói miatt - a hírek szerint - a japánok a Halászati Minisztérium fegyveres őrhajójával megerősítve kelnek útra. Többek közt azért, mert tavaly a tervezett bálnazsákmány ötödét tudták csak kifogni az aktív természetvédő-tevékenységnek köszönhetően. A hivatalos indok: meg kell védeniük a “kutatóhajóikat”.

A két flotta találkozása karácsony környékére várható, és a rákövetkező 12 hétben a Sea Shepherd árnyékként tapad majd a bálnavadászokra és folyamatos konfliktuskereséssel próbálja akadályozni tevékenységüket a déli vizeken.

Tengeri háború
Mindkét félnek vannak helikopterei, vízágyúi. A bálnavédők ezenkívül szuronyokkal védik magukat a fedélzetükre igyekvő japánoktól, Watson hajója vajsavas bűzbombákkal tartja majd távol a hozzájuk túl közel navigáló halászhajókat. Mindkét fél érdeke a diplomatikus összecsapás, mivel a Sea Shepherd munkáját televíziós stáb kíséri - már ötödik alkalommal. Tehát nem lesznek egyedül, sőt, annyira nem, hogy a “bálnakutatók” hollétéről turista- és kutatóhajók, valamint antarktiszi kutatóbázisok is információt szolgáltatnak a bálnák harcosainak.

(Az Antarktiszi Egyezmény szerint a kereskedelmi célú halászat-vadászat tiltott a 60. szélességi körtől délre. Ezért is jelenik meg a “kutatás” fedőnév a japán hajókon. A kereskedelmi célú bálnavadászatot ráadásul mindenhol szigorú kvóták szabályozzák, ettől csak egyes kutatási célok alkalmával lehet eltérni. És még további problémát jelenthet, hogy a 60. szélességtől délre, az ottani nemzetközi vizeken tilos a fegyveres katonai tevékenység...)

Kép: Sea Shepherd: Alexis Bachofen, Barbara Veiga, Gary Stokes
Forrás: environmentalguardian.co.uk