A Subaru Teleszkóp adatai szerint a GJ 504b jelű idegen bolygó hűvösebb, mint ahogyan azt a csillagászok előzőleg sejtették. Ha odautazhatnánk, egy a még mindig izzó, fiatal bolygót láthatnánk, amely - csillagászati mércével mérve "mostanában" született.

Az újonnan felfedezett, sötét rózsaszínben izzó exobolygó, a GJ 504b a Jupiter tömegének négyszeresével bír. A kép a NASA Goddard Space Flight Center munkatársának, S. Wiessinger grafikája

A GJ 504b a mi Napunkhoz hasonló csillag körül kering, ám a Nap-Jupiter távolságának kilencszerese a bolygó és napjának távolsága. Ez pedig megkérdőjelezi az óriásbolygók születéséről gondolt eddigi elméleteinket.

A GJ 504b tömege négyszerese a Jupiterének, felszínén 237 Celsius fok uralkodik. A tőlünk 57 fényévnyire ragyogó Napja egy kicsivel forróbb, mint a mi Napunk, és a rendszer korát mindössze 160 millió évesre becsülik. Éppen fiatal kora, így a születést követő erős hősugárzása és infravörös sugárzása tette lehetővé, hogy felfedezzék.

"A mi Napunk energiatermelő életútjának körülbelül felénél járhat, ezzel szemben a GJ 504b napja életének csupán tizenharmada telt le. E fiatal rendszerek kutatásával többet tudhatunk meg a saját Naprendszerünk korai fejlődéséről is - mondta el Michael McElwain, a NASA Goddard Space Flight Center kutatója.

Forrás: nasa.gov
Kép: nasa.gov