A II. világháborús bombázási célterületek elnevezése után Ground Zero-ként emlegetett, összeomlott ikertorony-térség 5 évig állt üresen New York üzleti negyedében. 2006-ban David Childs tervei alapján megkezdődött az óriás foghíj pótlása, ám úgy, hogy a tornyok összeomlásának és az áldozatoknak is emléket állítsanak ezzel.

Az új épületcsoport központi eleme egy – a toronyantennájával együtt - 541 m magasságúra tervezett karcsú felhőkarcoló, mellette a program részeként megépítendő további üvegtornyok igencsak eltörpülnek. Az USA legmagasabb épülete címet rövidesen elnyerő One World Trade Center tetőszintje 417 m-re emelkedik majd.

Az óriás irodaépületen gőzerővel folyik a munka, hiszen a közel 250 ezer négyzetméteres belterületű építményt 2013-ban tervezik átadni. Ám nem csak az új torony emelkedik egyre magasabbra, s válik fokozatosan meghatározó elemévé az alsó-manhattani látványnak, hanem környezete is átalakul, s ennek során látványos leletek is előkerültek. Az ikertornyok alapjainál folytatott emlékhely-kialakítási munkálatok során idén nyáron például egy 1700-as évekből származó vitorláshajó maradványait találták meg, hiszen akkoriban ez a térség még közvetlenül a partvonalon húzódott, és csak a város terjeszkedése során töltötték föl itt a Hudson-folyó torkolati részét.

A tervezett, új látkép modellje