A hegyről készült látványos kép a NASA Terra műholdjának felvétele. A szatellit ASTER nevű radiométerének hamisszínes felvételén a gyér növényzet vörös foltokként, a hegy tömege földszínű árnyalatokkal jelenik meg. Épp ezért szinte légifotónak tűnik a műholdkép.

Jól látszik, hogy a hegyet kétféle szerkezet alkotja. A líbiai oldalra eső nyugati egységet látványos, 25 km átmérőjű, gyűrűs elrendeződésű gránitpászták építik. Ezek egy idős gránitdóm maradványai - a külső gyűrűk jobban ellenállnak a külső erők koptató munkájának, az eróziónak. A belső körpászták valamivel puhább kőzetének így a gyorsabb eróziónak köszönhetően a központi rész medencét alkot, melyből három nagyobb vádi (időszakos folyómeder) indul nyugati irányba.

A keleti tömb sziklái többnyire homokkőből és agyagpalából állnak. Ezek fosszíliái valamint a zsiráfokat, gazellákat, oroszlánokat, struccokat és úszó embereket ábrázoló sziklarajzai mind arról tanúskodnak, hogy a vidék 10 000 évvel ezelőtt (az utolsó jégkorszak idején) sokkal nedvesebb, élhetőbb környezet volt.

Az Uweinat keleti felében található Vádi Sura egyik barlangjában Almássy László, “Az angol beteg” fedezte fel az úszó emberi alakokat is ábrázoló sziklarajzokat 1933-ban. A barlang a film 1996-os permierje óta népszerű turisztikai célpont, mára a turisták helyrehozhatatlan károkat okoztak a rajzok kibontásával, melyeket szuvenírként vittek magukkal...

Forrás: earthobservatory.nasa.gov
Kép: earthobservatory.nasa.gov, wikipedia