Honnan ered a 2012-es világvége prófécia?
A legenda szerint a sumérok felfedeztek egy Nibiru nevű, szökevénybolygót, amely szerintük egyenesen a Föld felé tart. A becsapódás időpontját a sumér jósok hívei eredetileg 2003 májusára jósolták, de amikor nem történt semmi, a katasztrófa bekövetkeztének dátumát rezzenéstelenül áttolták 2012 decemberére, és a maja naptár egy ciklusának végéhez kötötték. Ez épp egybeesik a téli napfordulóval, így kapták meg 2012 december 21-ét.

Világvége a 2012 című filmben

A maja naptár valóban véget ér 2012-vel?
Ahogyan a mi naptárjaink sem szűnnek meg létezni attól, hogy december 31-én letépjük róla az utolsó hónap képét, úgy a maják naptárja is csupán egy hosszabb időszak végéhez ér 2012 december 21-én - amit egy újabb időszak követ.

Létezik-e a Nibiru nevű “barna törpe” és valóban a Föld felé halad - egyenes ütköző pályán?
Nibiru és a hozzá hasonló “ötletbolygók” mind internetes beugratások. Ha a Nibiru valóban létezne, és a Föld felé haladna, a csillagászok már évtizedek óta követnék mozgását, és mára szabad szemmel is látnunk kellene.

Valós veszélyt jelentenek-e a 2012-es napkitörések, napviharok?
A naptevékenység ciklusos, 11 évenként éri el aktivitási csúcsát, majd újra lankadni kezd. A naptevékenység csúcsidőszakai környékén a Nap kitörései valóban okozhatnak műhold-kommunikációs zavarokat, de 2012-re nem jeleztek előre különösebben erős napvihar ciklust. A következő szoláris maximum 2012 és 2014 közé várható, ám az előrejelzések szerint ezt sem kíséri majd kiugróan erős naptevékenység. Legalábbis nem erősebb, mint amelyeket az emberiség már a háta mögött tudhat.

Úgy néz ki, nem érdemes előre befalni a karácsonyi bejgliket.
De ha előre szeretnénk tudni, mikor közelít Földünkhöz egy-egy becsapódásra esélyes tárgy, itt mindig képbe kerülhetünk: http://neo.jpl.nasa.gov/risk/

Forrás: nasa.gov
Kép: nasa, killerasteroids.org, imdb