Japán önhatalmúan - a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét és a Nemzetközi Bálnavadászati Tanács szabályozását sárba tiporva - 12 éves periódusra, évi 333 Csukabálna vadászati kvótára adott engedélyt. Az új struktúrában (NEWREP-A) 12 év alatt összesen 3.996 bálna életét akarják kioltani! A Sea Shepherd beavatkozásai ellen a vadászati területük duplájára növelése mellett, rugalmas, egyik évről a másikra átvihető kvótával védekeznek.

Fotó: Sea Shepherd
A Steve Irwin és az Ocean Warrior

Az Operation Nemesis missziónkban a Steve Irwin hajónk mellett debütált flottánk legfiatalabb tagja, az Ocean Warrior. Felkutatták és mozgásban tartották a flottát több ezer tengeri mérföldön keresztül, bolygónk legmostohább időjárású térségében, veszélyes jégviszonyok között.

Fotó: Sea Shepherd
Wyanda Lubick kapitány, Steve Irwine

Ez volt az első szezon, amikor a bálnavadászok azzal a paranccsal érkeztek a Déli-óceánra, hogy nem konfrontálódhatnak a Sea Shepherd hajóival. Az Ocean Warrior gyorsaságát a legmodernebb radartechnológiával ellensúlyozták, három szigonyágyús hajójukból kettő ideje nagy részét hajóink nyomában töltötte, hogy elrejtsék előlünk a lebegő mészárszéket, a Nisshin Marut.

Fotó: Sea Shepherd
A Nisshin Maru, fedélzetén egy áldozatával

A Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletének ereje?
Tíz Antarktiszi bálnavédelmi misszió után, 2014. 03. 31-én, a Sea Shepherd végre fellélegezhetett. De csak egyetlen pillanatra…

A Hágai Nemzetközi Bíróság meghozta kötelező érvényű, nem fellebbezhető ítéletét az Ausztrália vs. Japán kormánya perben. Kimondta, hogy Japán antarktiszi bálnavadászati programja nem tudományos, hanem kereskedelmi célból történik, illegális bűntett. Az alperes csalódottan, de ígéretet tett, hogy tiszteletben tartja a legfelsőbb bírói testület ítéletét, azonban mindössze egyetlen regenerálódási szezont adott a bálnáknak!

Fotó: Sea Shepherd
A Steve Irwinw és az Ocean Warrior

Miközben az ICR (japán bálnavadászati intézet) új „kutatási” program tervezetén fáradozott, a Dutch Postcode Lottery 11,8 millió EUR-t adományozott a Sea Shepherd-nek, amiből másfél év alatt megépült első, speciális igényeink alapján tervezett gyorshajónk: az Ocean Warrior!
Bár a Sea Shepherd „csak” egy parányi, önkéntesekkel és korlátozott erőforrásokkal rendelkező civil szervezet, a japán kormány mégis ellenséges nemzetként tekint ránk.