A Szatmár-Beregi Szilvaút Egyesület 10 éve dolgozik a térség értékeinek, látványosságainak, gasztronómiájának megismertetéséért. A Kis és a Nagy Szilvaút kijelölésével 16 település szolgáltatóit fogták össze, brosúrák, tábla és térkép informálja a turistákat, de a Szatmár-Beregbe kirándulást tervezők nagy része a www.szilvaut.hu című honlapjukat látogatja.

A Nagy Szilvaút Vásárosnaményból indul, az útvonal Tákos és Csaroda középkori templomai érintésével a kenderfeldolgozás hagyományát nevében is őrző Beregdaróc, Beregsurány, a népi lakóházairól és templomáról híres Márokpapi, a kuruc Tarpa, a Tisza-menti Tivadar, Penyige, Túristvándi, Szatmárcseke, Tiszacsécse, Milota, Sonkád, Kölcse, Panyola érintésével zárul Vásárosnaményban. A Kis Szilvaút Penyigétől Panyoláig tart, a Nemtudom (vagy más néven Penyigei) szilva fájától a palackig kíséri a gyümölcs útját olyan megállókkal, mint Túristvándi vízimalma, a szatmárcsekei csónakos fejfás temető, Tiszacsécse Móricz-emlékei, a diójáról híressé vált Milota, a vizekben gazdag Sonkád és a Túr-parti, fazsindelyes haranglábas Kölcse. Mint Horváth Ákos, az egyesület titkára elmondta, a Szilvaút kibővült a történelmi Szatmár látnivalóival és terveik közt szerepel a kárpátaljai területek bevonása is.

A Szilvaút honlapja hírt ad a környék rendezvényeiről, mint a szatmárcsekei Szilvalekvárfőző Fesztivál, vagy az augusztus első hétvégéjére időzített, pálinkában gazdag, fiatalosan rendhagyó Panyolafeszt, mely a hagyományos értékek újrafogalmazásáról szól. Utóbbi zenei programjában a hármashatár kultúrája és a világzene kapcsolódik össze, gasztronómiai kínálatának megújításába a tradícionális szatmári ételeket készítő helyi főzőasszonyok mellett idén Fűszeres Eszter, a neves gasztroblogger is bekapcsolódik. A község szépen karbantartott honlapján a rendezvény mellett pontos és bő információ található a környék hagyományairól, történelméről, természeti és kulturális értékeiről: www.panyola.hu

Szöveg: Méhész Zsuzsa
Kép: Juhász Balázs