Kronotsky Zapovednik, Oroszország

A több mint 10 000 km2-es Kronotsky rezervátum úttalan tundráján aktív vulkánokat, gejzíreket láthatunk. Az oroszországi Kamcsatka-félsziget ezen területe teljes egészében védett, gyakorlatilag csak kutatók léphetnek be területére. Turistákat korlátozott számban fogadnak - csak egy napra. Így nincsenek is szálláshelyek, sátorhelyek. A területet helikopterről lehet megnézni - 700 dollárért, 5 órára.

Torngat Mountains Nemzeti Park, Kanada


A Labrador-félsziget északi részén elterülő nemzeti parkban sincsenek táborhelyek, ösvények, sem irányjelző táblák. Érkezés bérelt repülővel. A jelszó: el ne tévedj, és ne légy medvekaja! A túrázás csak tapasztalt inuit vezetővel ajánlott, aki ismeri a medvéket. Ha a Torngat alaptáborába kívánnánk eljutni, mintegy napi 1000 dollárért megtehetnénk. Ez esetben bérelt hajónk egy régi amerikai légierős radarállomásról indulna, melyhez a csatlakozást a heti egyszer induló repülőgép jelentené. A nemzeti park csupán hét hétig látogatható egy évben, júliustól szeptember elejéig.

Darien National Park, Panama

A közép-amerikai Darien Nemzeti Park a világ egyik legsűrűbb, érintetlen esőerdő- és mocsárvidéke. Csupán néhány ezren lakják a hatalmas, 5700 km2-nyi területet. A dzsungelben őserdei kutyák (Speothos venaticus), pókmajmok és jaguárok is élnek. Egy 1978-as expedíció terepjáróval keresztezte a parkot: 30 napig tartott az út, és mire átértek a területen, az indulási hely megtisztított útvonala már benövényesedett és újra járhatatlan volt. Kevés a turista, részben a hely elszigeteltségnek köszönhetően, részben pedig azért, mert az eldugott terület a drogcsempészek és félkatonai csoportok számára is vonzó búvóhely.


Pulu Keeling Nezeti Park, Ausztrália


A Pulu Keeling Nemzeti Park Ausztrália legkisebb nemzeti parkja a kontinenstől nagyjából 2000 kilométerre, északnyugati irányban emelkedik az Indiai-óceánban. A nehezen elérhető, kicsiny korall atoll területe nagyjából 1 km2. A Perthből induló repülőgép a Kókusz-szigetekig szállítja az utast, onnan egy másfél órás hajózással érhető el North Keeling szigete. Illetve csak a partmenti vizei, merthogy az utolsó szakaszt úszva kell megtenni... Mindezt pedig azért, hogy a sziget különleges, ritka növény- és állatvilágát megfigyelhessük, búvárkodhassunk. Belépés csak vezetővel lehetséges.Folytatás következik

Kép: wikipedia, http://www.newfoundlandlabrador.com

Forrás: adventure-journal.com