A fénylő növény előállításához a www.glowingplant.com vállalkozás “biohacker”-ei az Arabidopsis növényt keresztezték a Vibrio fischeri nevű, biolumineszcens tengeri baktériummal. Ahhoz, hogy a keresztezés sikeres legyen, először számítógépen állították össze az új életforma létrehozásához szükséges DNS-t. Ennek eredményét egy DNS-építéssel foglalkozó vállalat vette át, akik a valóságban is megalkották az örökítőanyagot.

Arabidopsis

Az Arabidopsis sejtjeibe pedig egy olyan baktérium (Agrobacterium tumefaciens) segítségével juttaták be az új DNS-sorozatot, amely alapvetően úgy támadja meg a növényeket, hogy saját génállományát a gazdanövény sejtjeibe juttatja. A baktérium eredeti változata kóros sejtburjánzást vált ki a megtámadott növényekben, ezért egy semlegesített változatot használtak, hogy a szerkesztett DNS-t bejuttassák a célnövénybe. A végső változat még nem készült el, körülbelül 1500 DNS-láncot tesztelnek, hogy kiválaszthassák, melyik adja majd a legszebb fényt.

Kép az Avatar című filmből

A géntechnológusok szerint a módosított Arabidopsis egyedek virágzás után kifejlődő magjai már továbbviszik az új tulajdonságot, tehát szaporodhatnak.

A mesterségesen létrehozott növényi magvak áruba bocsátásával ez lehet a legnagyobb mértékben “elterjesztett”, kedvtelésből tartott génmódosított élőlény a világban. Az ötletgazdák - filmbeillő - hosszútávú céljai között például a közvilágítás energiamentesítése áll, azaz világító fákra cserélnék a lámpákat.

A legismertebb biolumineszcens élőlény a szentjánosbogár, melynek mintegy 2000 faja ismert, ezek mindegyike képes fény kibocsátására

Forrás: DiscoveryNews