A 10 000 m2 alapterületű tömb a szomszédos parkhoz kapcsolódik a 380 betontartóba ültetett, gyorsnövésű bambusztő révén, amelyek a tízemeletes épület három oldalán harminc lakás erkélyét borítják. A közös öntözőrendszer az alagsori tartályban tápoldattal kevert vizet használ, amelyet szivattyú juttat a kaspókba. Így a bambuszkert egész évben állandó képet mutat.

A bambusz kb. 4 méter magasra nő, hűsítő árnyékot és kellemes kerti hangulatot ad a lakóknak. “Főleg nyáron, a nyitott ablakok mellett olyan érzés itt lakni, mintha susogó lombok közt egy fa tetején aludnánk” - fogalmaztak a tulajdonosok. Az élő, zöld árnyékolótól nem látszik az épület egyedi, kétszínű betonfelülete, amely a falak két típusa - a Franciaországból származó fehér cement és a belgiumi szürke színezék - tudatos elkülönítésének eredménye.
A tervező, Edouard Francois, a zöldépítészet és a fenntartható fejlődés elkötelezettje, az építészet, az urbanisztika és a tájkertészet együttes alkalmazásának híve.

Santiago de Chile egyik irodanegyedében hasonló megoldást alkalmaztak a munkahelyek ablakainak árnyékolásánál. Így a klímaberendezések is kevesebbet fogyasztanak a mediterrán klímájú fővárosban

Kép: inspirationgreen.com, mimoa.eu

Forrás: 1001 Épület, amit látnod kell, GABO kiadó, 2008