Ez a kihagyás óriási fehér foltot hagyott ezen a tudományterületen Európa egyik legfontosabb madár-élőhelyén. Így ez az állomás most nemcsak hatalmas kutatási potenciállal rendelkezik, melyből nemzetközi szinten is új eredmények várhatók, hanem diákok, hallgatók, illetve a madárgyűrűzés iránt érdeklődő természetjárók számára is kiváló hely lehet.

Az Állomás alapfeladatának tekinti, hogy a hazai és nemzetközi vonuláskutató állomások működési rendszerébe beépülve részt vegyen a fészkelő- és vonuló énekesmadarak állományváltozásainak illetve vonulási stratégiáinak kutatásában. Az állomás programjai közt szerepel a vegyes gémtelepeken fészkelő fajok (kis kárókatona, kanalasgém) színes gyűrűzése, a szerecsensirályok színes, illetve dankasirályok fémgyűrűzése, a kakukk-nádirigó, illetve a cserregő nádiposzáta költési parazitizmusának vizsgálata illetve a klímaváltozás hatásainak vizsgálata az énekesmadarak állományváltozásaira és vonulási stratégiáira.

Cserregő nádiposzáta egy kakukkfiókát etet. Ez a faj gyakori nevelőszülője a kakukk kicsinyeinek

Az állomás munkatársai kutatásukba szeretnék bevonni a Hortobágy Csillagoségbolt-park programot is, melynek keretén belül a fényszennyezés hatásait is megvizsgálnák, vajon mennyiben befolyásolja ez a vonuló madarak, a denevérek és az éjjeli lepkék mozgását. Emellett tervezik egy, a madárvonulás kutatását segítő radarállomás létesítését, amivel tágabb körzetben is nyomon lehet majd követni a madarak, a vonuló denevérek és éjjeli lepkék mozgalmait. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság „Daruvonulás a Hortobágyon” c. Európai Uniós támogatást nyert pályázatának keretén belül valósította meg a vonuláskutató állomás kialakítását.

A nemzeti park területeire történő belépéshez látogatókártya váltása szükséges, mely megvásárolható a helyszínen is. További info: http://www.hnp.hu/

Kép: http://vcebiology.edublogs.org, wikipedia