Ügyfeleik pedig azért fordulnak hozzájuk, hogy megtudják, gyermekük örökölheti-e a vörös gént. A közönséges nyálkahártya-teszt során a szülők DNS-ében vizsgálják, hogy hordozzák-e az MC1R nevű gént, ami felelős a megbélyegzett hajszínért.

A vörös hajért felelős gén recesszív, azaz a születendő személynek két ilyenre is szüksége van, hogy esetleg megjelenjen rajta ez a szín. De még ha mindkét szülőben ki is mutatják az MC1R-t, a vörös fürtökre való esély így is csak egy a négyhez. Ezért fordulhat elő, hogy hirtelen tűzvörös csecsemő pottyan a családba, ahol egyébként évtizedek óta mindenki szőke, barna vagy fekete.

Tüzes haj, tüzes személyiség?
Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a vörös hajúak lobbanékonyabbak, szenvedélyesebb személyiségek lennének, azt viszont a Nature folyóirat egy tanulmánya szerint kimutatták, hogy a vörös hajszínért felelős feomelanin nevű pigment még a szőke, fehér bőrűeknél is hajlamosabbá teszi tulajdonosait a melanómára. Általában alacsonyabb fájdalomküszöbbel rendelkeznek, viszont halványabb bőrük sokkal hatékonyabban hasznosítja a napsugárzás D-vitamin termelő hatását.

A statisztikák szerint a Földön 40 millióan élnek rőt szőrzettel, ami világviszonylatban nem számít soknak. A vörös haj őshazájaként ismert Írországban a lakosság 10 %-a viseli ezt a hajszínt (természetes állapotában), ám a népesség 40%-a hordozza a recesszív MC1R gént. A skótok 13%, az angolok 6%-a születik vörösnek - írja a Daily Mail.
Forrás: livescience.com

Kép: Flickr Creative Commons.