Az 1957-ben épült állomás 1300 kilométerre található a földrajzi sarkponttól, és lefelé haladva 3700 méternyi jégvastagság választja el a kontinentális aljzattól. A NASA P-3 típusú repülőjének alján elhelyezett kamerával, 460 méteres magasságból készített képeken látszanak az orosz jégfúró berendezések (ezeket használták a kelet-antarktiszi, jég alatti Vosztok-tó vizének eléréséhez is), a kommunikációs tornyok és az állomás meteorológiai épülete is.

Az Operation IceBridge 2009-2016 között gyűjt adatokat a sarkvidékek felszínéről, egészen az ICESat-2 nevű jégmonitorozó műhold pályára állításáig. A kutatók addig is figyelhetik a jéggel borított felszínek folyamatos változásait.

Élet a Marson
A Vosztok kutatóbázis 30 emberrel működik a nyári szezonban, ám a hosszú, sötét időszakban legfeljebb 15 fő tartja fenn a működést. Mintha egy űrállomáson lennénk, olyan az élet:

1983. július 21-én földi hidegrekordot mértek itt, -89,2 °C-ot, A mai műholddal mért hidegrekordot is a Kelet-Antarktiszon észlelték, - 135, 8 F-tel, azaz - 93,2 °C-kal 2010. augusztásban.
A levegő páratartalma közelít a nullához.
Az évi csapadékmennyiség 50 mm alatti.
Az átlagos szélsebesség 18-27 km/h.
Magashegyi életkörülmények a 3500 méteres tengerszint feletti magasság miatt, csökkent oxigénszinttel.

A kelet-antarktiszi jégkupolán mért hidegrekordok

És persze ott van még az április közepétől augusztus végéig tartó sötét időszak, amelyből 80 napon át gyakorlatilag teljes a sötétség.
Ezekhez a körülményekhez nehéz hozzászoknia egy átlagos fizikumú embernek. Akklimatizálódnia kell a magassághoz, a száraz levegőhöz, a sötétséghez, a monotonitáshoz - és persze a rigorózus orosz konyhai ellátáshoz. Átlagosan egy hét - két hónap a hozzászokás, gyakori tünetei a fejfájás, száraz szemek, fülfájás, orrvérzés, hirtelen vérnyomás emelkedés, álmatlanság, étvégytalanság, hányás, izomfájdalmak, 3-5-kg-os fogyás. Utóbbit általában felülírja a sötét időszak alatti - hormonális okokra visszavezethető - gyakori hízás.
Antarktiszi körökben nem véletlenül számít a keménylegénység mérőfokának: ki hányszor telelt már át a Vosztokon?

Forrás: earthobservatory.nasa.gov