A kitörés jelenleg csak pöfög, de az elmúlt éjszakák alatt a vulkán kitörése tüzes szökőkútként izzott. Érdemes megnézni az izlandi napementében és azután is!

A vulkán működése élőben követhető: ide vagy a képre kattintva

Az izlandi geológusok szerint elképzelhető, hogy a jelen kitörések életre hívják a szomszédos Myrdalsjökull jégmezeje alatt szunnyadó Katla vulkánt, melynek esetleges kitörése a gleccserjég megolvasztása révén pusztító áradásokat okozhat majd.

Az Eyjafjallajökull hasadékos jégmezője a vukán kráterénél

Az Eyjafjallajökull vulkánja utoljára az 1820-as években működött, s hosszú szunnyadása alatt Izland egyik leglátványosabb túraútvonala is rátelepedett a tűzhányóra. A Krossá-folyó felől a dél-izlandi partvidék irányába tartó túraösvény a jégmező szegélyén halad el.

A vulkánt borító jégmező szélén

Az Eyjafjallajökull- és a szomszédos, sokkal nagyobb Myrdallsjökull-jégmező ugyanis közös, összefüggő vulkáni vonulaton ül, közöttük azonban a felmelegedés okozta jégfogyás hatására már előbukkant a vulkáni törmelékes felszín. Nem muszáj ezért jégre lépni, ha e jeges tetejű tűzhányósorozaton át akarunk gyalogolni. De ha már arra járunk, nem érdemes kihagyni a jég alatt rejtőző vulkánok megmászását sem. Legalábbis, amikor épp szunnyadnak a tűzhányók. Képeink még a kitörés előtt mutatják az Eyjafjallajökull környékét és a jég alól előbukkanó vulkánját.

Háttérben a Myrdalsjökull

Fotó: exterra