A tiszta ivóvíz és a köztisztaság hiánya és a beköszönő nedves évszak esőzései kiváló táptalajt nyújtanak a kolera terjedésének. A legfertőzöttebb, Harare környéki területeken hónapok óta nincs ivóvíz; egyes fővárostól keletre fekvő vidékeken (Mabvuku, Tafara) pedig már egy évvel ezelőtt is kritikussá vált a vízellátás. Áprilistól teljesen hozzáférhetetlen ez az alapvető emberi szükséglet, az egyszerű tiszta víz.

Piros: a fertőzöttek száma növekszik; narancs: stabil; okker: új fertőzések; sárga: új, nem megerősített fertőzések

A fertőzött vízzel, élelmiszerrel terjedő, hányással, hasmenéssel és halálos kiszáradással járó betegség megfelelő higiéniás körülmények közt egyszerűen megelőzhető lenne, ám tiszta víz nélkül ez megoldhatatlan. Múlt vasárnap a fővárosban is elzárták a csapokat, miközben egyes klinikákon egyszerre 200 súlyos fertőzöttet is kezelnek, akiknek felépüléséhez egyenként 60 liter tiszta vízre lenne szüksége naponta! Az életben tartáshoz pedig a minimális 30 liter elengedhetetlen lenne. Kútfúrással igyekeznek ugyan elérni a rétegvizeket, de az esős időszak kezdetével a fertőzött felszínen keresztül beszivárgó vizek lassan elérik a felszín alatti raktáron lévő kevés vizet is… A kórházakban időszakosan só- és cukoroldattal enyhíthetik a tüneteket, de a beteg hazafelé tartva ismét nem juthat tiszta vízhez!

Erre az akut problémára sajnos nem jelent megoldást, de egyes gyakorta fertőzött földi régiók járványai - egy új felfedezés nyomán – speciális műholdas megfigyelésekkel előrejelezhetők és megelőzhetők. Folytatás következik.

Viktória-vízesés Zambia és Zimbabwe határán

(fotó: exterra, térkép: WHO, hír: BBC)