A Hegyalja szervezői a globális felmelegedés korának Robin Hoodjait, azaz a legelkötelezettebb gerillakertészeket ingyenjeggyel díjazzák.

A Hegyalja ZéróCO2-mozgalom szabályai egyszerűek: elég egy kellően elhanyagolt, zöld után áhítozó helyet választani, és dokumentálni az ültetés előtti és az ültetés utáni állapotot. A gerillakertészkedésről készült fotókat és videókat a Hegyalja szervezői a http://zeroco2.hegyaljafesztival.hu oldalra várják. A jelentkezők a feltöltéssel igazolják, hogy tettek valamit az üvegházhatást okozó szén-dioxid semlegesítéséért, és egyúttal versengenek a Hegyalja jegyekért is. A játékban csapatok és magányos gerillakertészek is indulhatnak.


Levegőszennyezés nélkül is van fesztivál

A Hegyalja fesztivál évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a környezettudatosságra. A szervezők amellett, hogy ültetésre buzdítják a Hegyalja rajongóit, maguk is dolgoznak a teljes fesztivál szén-dioxid semlegesítéséért. Cél, hogy az áramfelhasználástól kezdve, a fesztivál programjával bezárólag, amikor lehet, érvényesüljön a környezettudatos szemlélet, és csökkenjen a fesztivál által okozott környezeti terhelés.

Idén a Hegyalja nem szervez forgalomlassító demonstrációt Tokajban, de mérik a kamionok zaját és mindenki küldhet a fesztiválról videóüzenetet a minisztériumba. De a fesztivál területén is lépten-nyomon előbukkannak a tenni akarás jelei: a biológiailag lebomló műanyag evőeszközöktől kezdve az E-számmal jelölt adalékok kóstolójáig. Minden ponton, ahol vizet, vagy energiát lehet vételezni, takarékosságról is szó lesz, és a „Fogyassz mindhalálig” kiállításon a fogyasztás is fókuszba kerül.

Verespatak, a szerencsi széntüzelésű erőmű, a nemzeti parkok – csak néhány a témák közül, amelyekkel kapcsolatban vezető környezetvédő szakembereket, EU-s és hazai döntéshozókat lehet majd szabadon faggatni.

Zöld területfoglalás: már a harmadik tavasz…

A Hegyalja ZéróCO2-mozgalom elődjeként az elmúlt két évben lezajlott Zöld Vadművelet résztvevői egyetlen éjszaka alatt virágba borították a Margit hidat. Tavaly 20 településen összesen 270 négyzetméternyi titokban beültetett zöldfelület volt a hegyaljás gerillakertészkedés eredménye. 57 csapat 270 illegális kertésze mintegy 1300 palántát, cserjét és virágot ültetett, és ezzel minden egyes gerillakertész átlagosan egy négyzetméternyi területen hagyott nyomot.

Idén tavasszal a ZéróCO2 kezdeményezés lesz a közterületi kertészkedés hazai platformja: a szervezők tapasztalatai szerint egyre önállóbbak az illegális kertészek, a mozgalom lassan felnőtté válik. Ezért idén jóval nagyobb szabadságot hagynak a kertészkedőknek, hogy zöldbe boríthassák az országot. Hegy’ jegyekkel és kommunikációs bázissal üdvözlik a szervezők az önállósuló mozgalmat.

Kép: exterra, Probako Communications