Nyújtás és csoportos fekvőtámaszok dobritmusra

A nyugati világban gyökeresen félreismert, megbélyegzett Irán éjszakai életének különleges, egyedi helyszínei azok az edzőtermek, ahol a Pahlavani (Varzesh-e Pahlavani, „a hősök sportja”) művelői összegyűlnek. A Zurkhaneh („az erő háza”) kicsiny, kupolás edzőterem, mélyen ülő, medenceszerű, sokszögletű küzdőtérrel. Van hely a látogatóknak is, de a magukat edző férfiak tevékenysége elsősorban nem kifelé szól.

Fa súlyzók és sorára váró Pahlavani-mester
A súlyok egyenként 15-20 kg-ot is nyomhatnak

A terem emelvényén ülő szertartásvezető eksztatikus dobolása adja az alapütemet, Firdauszi és Hafiz verseiből idéz, csengőket használ, a résztvevők azonban elsősorban nem egymással küzdenek. Az iszlám előtti perzsa kultúrában gyökeredző, de a szufizmus számos sajátosságát magán viselő tevékenység valójában sokkal több, mint egyszerű sport. Misztikus, elmélkedő, spirituális esemény, komoly erőkifejtéseket igénylő gyakorlatokkal fűszerezve.

Elmélyült forgások, akrobatikus mozdulatok

Nyújtás, hatalmas súlyzók emelése, dobálása, majd táncszerű lépések. Közben dervistánchoz hasonló, révületbe ejtő pörgések. Íjakat imitáló, nehéz fémsúlyok emelése és csörgetése, párbeszéd a vezetővel, egymás kölcsönös segítése és elismerése. A hősi perzsa múlt átélése, az edzett test és az emelkedett lélek egységének sajátos, edzőtermi megjelenése.
A legsikeresebbek, a legtökéletesebb mutatványokra képesek, a legkisugárzóbb személyiségek valódi hősök, akiknek képei teázók falát borítják, hírük, legendájuk sok generáción át megőrződik.

lent a küzdőtéren az elmélkedő-súlyokat pörgető harcosok" />Középen, emelvényen a szertartásvezető,
lent a küzdőtéren az elmélkedő-súlyokat pörgető harcosok

Kép: exterra