…de ez csak nyugati kényeskedés. Ám mivel a víz a szent medencéből származik, több frissen érkező zarándok kortyint is belőle egy jóízűt.
Ha a kezdeti sokkon túljutunk, a templomba belépve lélegzetelállító látvány fogad. A Taj Mahalra emlékeztető stílusban épült komplexum fehér, márványburkolatú terének közepén fénylik az Amrit Sarovar, vagyis a Nektár-tó vize. (Amritsar városának neve a szanszkrit eredetű Amrta-sarovar szóösszetételből származik, jelentése: „A nektár tava”).

Már a víz látványa hűsítő a forró (40 °C körüli) városban, de a hithű szikhek – alkar nagyságú aranyhalak társaságában – meg is fürdenek a tisztító medencében. Ennek közepén emelkedik a Harimandir Sahib, az aranyszentély, amelynek díszítéséhez több száz kilogramm aranyat használtak fel.

A napot rituális felmosás zárja, a szent tó márványozott partját a zarándokok közösen tisztítják

A szellemi központ azonban testileg is kényezteti a zarándoklatra vállalkozókat, akik a zöld füvű, virágokkal díszített, árnyas parkban pihenhetik ki a meditáció fáradalmait. Sőt, ingyenes konyha és szállás is várja az ide utazókat, hogy a szent zarándoklatra vállalkozottak semmilyen alapvető emberi szükségletben ne szenvedjenek hiányt, és a meditációra, tanításra koncentrálhassanak.
Bővebben a szikh kulúráról: A Földgömb 2006/8. számában.

Forrás: A Földgömb 2006/8. száma
Fotó: exterra