Már az ókori görögök is képben voltak. Történeti feljegyzések szerint Teszpisz az első hellén, aki a nagyközönség előtt – törköllyel bemázolva – elfedte arcát. Később pedig falevelekkel borította annak jelzéséül, hogy nem a saját, hanem más képében beszél. A vallási ünnepeken a chorusok szüneteit – a nép szórakoztatására és a figyelem lekötésére – előadásokkal töltötte ki. Így született meg az amerikai futballkupa-döntő nagyszünetének és talán a reklám elődje... Az akkori, óriási amfiteátrumokban játszott színdarabok alapvető velejárója volt az álarc, s folyton finomulva, végül vászonból készített, kifestett maszkká alakult...

Fotó: Werovszky Vera
GÉGEMETSZÉS - A sebet többször is fel kell próbálni. A sebesült kezében ott a pumpa, amin keresztül a vért a sebbe juttatja. És ez élethűbb, mint a vérpatron

Maszkok Pestről

... Ahogy most a Soroksári úton is, ahol épp dús hajzattal vonják be. Igen, itt, a Soroksári úton van egy rejtett műhely, ahol a Borgiák-sorozat és még megannyi film maszkjai születnek. Odakinn hideg van, idebenn meleg. Egy hangárszerű gyárépületben vagyunk, állati és emberi hullák terülnek el a földön. Ragadozó halak lógnak mellettem. Megkérdezem, megérinthetem-e őket?

A halak puhák, érintésük is élethű. Hirtelen elkapom a kezem.

Iván, aki gyerekkora óta akart maszkokat készíteni, a Csillagok háborúja bemutatója után döntötte el, hogy maszk- és bábumester lesz, hozzá pedig elvégezte a Képző- és Iparművészeti Főiskolát is.

Fotó: Werovszky Vera
SELF-CARE - Amikor a férfiak szépítkeznek. Egy-egy seb elkészítése több napba is telhet. De a raktáron vannak daganatok, zúzódások, dudorok és vágások is

Maszkok a világ szinte minden részén születnek, Mohácstól az amazonasi háncsvagy tollálarckészítő helyszínekig. Szerepkörük is igen változatos: szelleműzők, temetési és engesztelőszertartás-kellékek, harci díszek vagy épp színpadi eszközök. Készíthetik őket átlagemberek, de mesterek, művészek is. Iván és munkatársai az utóbbiak közé tartoznak.

Csak férfiakat látok a műhelyben. Eszembe ötlik, amit az Országos Széchényi Könyvtárban olvastam a maszkokról: „Készítésük sok törzsnél a férfiak privilégiuma, az alkotás gyakran titkos keretek között zajlik.” Ivánék is szigorúan őrzik titkaikat – csak öt hónapos egyeztetés után tudtam bejutni hozzájuk.

Tökéletességre törekedve

Egy félmeztelenre vetkőzött férfit pillantok meg, akinek nagy seb tátong a torkán.
– Van egy aktuális jelenet, ahol az egyik szereplőnek elvágják a torkát, azt teszteljük épp most.
A vért egy csövön vezetik alulról a sebbe, a cső végén egy pumpa működik – mindez persze a jövendő nézők számára láthatatlanul.

Egy frissnek és még melegnek tűnő lótetem mellett haladunk el, de a mester megnyugtat, hogy az is csak gyanta és festék. Jó lenne, ha az életben még sok mindenről kiderülne, hogy csak gyanta és festék… Mindent pontosan, iparszerűen, de művészien gyártanak.
– Inkább úgy mondanám, mesterien: csak semmi filozófia! Megrendelésre dolgozunk – pontosít Iván.

Ahogy a törzsi maszkkészítők is teszik, akik meghatározott céllal alkotják maszkjaikat. A feladat a körülöttük lévő világ befolyásolása, a valóságos kép átalakítása. Jelképezni azt, amit kifejezni szeretnénk, miközben minden mást elrejtünk. A maszk kettős természetű. Janus-arcú: van belseje és külseje, hogy elrejtsen és megmutasson. Ám nem csak ezért.

Fotó: Werovszky Vera
ANYAKOMPLEXUS - A hajat szálanként, tűvel vitték be a fejbőr alá

Gergőhöz érünk, előtte műanyag maszk-öntőformák hevernek. Többet is önt egyszerre. A teremben neon világít. Nagy asztalon sorakoznak a fejek negatívjai.
– Mindegyik forgatási napra új arc kell?
– Annyi nyak, ahány nap forgatás.
A maszk ugyanis tökéletesen is illeszkedhet viselőjére – és ez esetben abszolút élethű –, de ekkor csak egyszer használható, mint minden igazi arcmás. Ha leveszik, a levétel során úgy megsérül, hogy többet nem lehet újra felvenni. Ám olyan maszkot is készíthetnek, amely nem illeszkedik rendesen: látszik, hogy csak álarc, nem igazán élethű, de többször fel- és levehető. Így van ez az életben is, nemde?

A teljes cikket A Földgömb 2013. áprilisi lapszámában olvashatja!