Hadd meséljek el egy esetet, amely talán a legkedvesebb történetem, mert nemcsak megúsztam a kalandot, de még bosszantottam is a birka hatalmat. Ide tartozik, mert a DKW krómozandó alkatrészeit is vittem magammal, de pénzt is így szereztem az afrikai úthoz, mivel ezen az úton újra anyagot vittem...

Már napok óta ugyanolyan módszerrel kóvályogtam a teljesen kopár, mégis varázslatos hegyek között. Hiába óvtak az útleírások a reggeli lustálkodástól, nem hallgattam rájuk. Mindig napkelte után ébredtem valamelyik csinos oázisban, majd a hőségben mótorra pattantam, s betájoltam valamelyik következő kis sivatagi paradicsomot, ahova igyekeztem estére beérni. Persze ez nem mindig sikerült, néha nem volt rendes út, máskor a mótor volt undok.

Hogy miért csalogatja az utazót ellenállhatatlan erővel a sivatag? A sokféle válasznak bizonyára van egy közös eredője: a hétköznapi élet határainak kitolódása. S ahogy a mótorkerékpár monoton dübörgéssel falja a mérföldeket, ezzel a monotonitással éles ellentétet kapnak, új kontrasztokat, dimenziókat mutatnak fel az érzetek és a gondolatok. Pár órai menet után az utazó rádöbben, hogy megváltozott körülte a világ: a látóhatár szokatlan méreteket öltött, a meleg, a sugárzás abnormálissá vált, a távolságokat újra kell értelmezni.

A sivatagok látóhatárának peremén gyakran tűnnek fel tavak. Ezek a Fata Morgana játékai, képzet, álom, illúzió, értelmetlenség odamenni. Azonban ezernyi ilyen képből előfordul, hogy egy: ténylegesen valódi tó, hűs édesvíz. Az utazó képzeletében azonban ez motoszkál - hátha megtalálja azt az egy tavat! Ezért a tóért íródott e munka!

Esztéta-, mérnöki és újságírói végzettségem van, ami nem sokat ér. Ezzel szemben restaurátorként, muzeológusként azonosítanám magamat. Speciális érdeklődési területem a historikus építészet, a léghajózás, a hangrögzítés, a tengeralattjáró-technika. Életművem, kézirataim a múzeumom leégésekor megsemmisültek. Legmagasabb képzettségem a gőzgépek területén van. A teleket a trópusokon töltöm, vasúttörténeti búvárlatokkal.

Hírlevél feliratkozás

Támogatóink, együttműködő partnereink