A szeszélyes időjárás miatt sok helyen már kirepült az idei fiatalság, ugyanakkor a fiókák közt akad bőven olyan kisméretű madár is, amire az ornitológiai gyűrű felhelyezése még nem lehetséges. A természetvédők által kihelyezett költőládák nagyban megkönnyítik e különleges külsejű madarak megtelepedését, noha sok esetben megtalálja a költéshez megfelelő helyet istállókban, fa vagy kő rakásokban és korhadt fák üregeiben is.

Fotó: Morvai Szilárd
Nászoló öreg madarak

A legeltetett állattartás visszaszorulásával a hazai bankaállomány is megcsappant. Általában 5-10 tojást rak, amin a tojó madár kotlik. Kizárólag állati eredetű táplálékot fogyaszt, fiókáit is kizárólag rovarokkal, férgekkel eteti, melyeket hosszú, íves csőrével a földből és a szerves trágyából is ki tud bányászni.

Fotó: Morvai Szilárd
A gyűrű felhelyezése

A gyűrűzés közben a védőkesztyű azért is javasolt, mert a fiókák veszélyérzet esetén bűzös ürüléket juttatnak vélt vagy valós támadójuk irányába. Népies elnevezése éppen ezért büdös banka, szurtos dudu vagy fostos bugybóka.

Fotó: Morvai Szilárd
Öreg madár élelemmel

Nyár eleji természetjárásaink során is érdemes hát távcsővel felszerelkeznünk, és a zárt erdei túrák kivételével minden helyzetben keresnünk a megjelenését. Szeptemberben Afrika felé veszi az irányt. Addig is cölöpök tetején és a talajszinten könnyen megfigyelhetjük a magyaros táj ékes tollazatú és szorgalmas madarát miközben lárvák, sáskák, giliszták és tücskök után kutat.

A kézben tartott kis banka fejjel lefelé várja nyugodtan a gyűrű felhelyezését
Fotó: Morvai Szilárd
A fém jelölőgyűrű
Fotó: Morvai Szilárd
A fióka fején jól megfigyelhetők a még tokos fejtollak
Fotó: Morvai Szilárd
A legeltetett állattartás megőrzése kedvezően hat a hazai bankaállomány alakulására