Az élőképért katt a képre!

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egyik fő célkitűzése hazánk természeti gazdagságának bemutatása, valamint az emberek figyelmének felhívása Magyarország természeti örökségének, értékeinek védelmére. A bemutatás és ismeretterjesztés egyik legnépszerűbb és leglátványosabb módja az állatvilág webkamerás online megfigyelése.

Fotó: Morvai Szilárd

A természet hétköznapi harcaiban edzett saspárok a csípős időjárással dacolva már hetek óta tatarozták fészkeiket. Ha minden jól alakul, 2-3 fióka felcseperedése is nyomon követhető lesz a webkamera élőképén, ami napkeltétől napnyugtáig mutatja a fészekben lezajló történéseket. A fészekben jelenleg egy tojás található.

Fotó: Morvai Szilárd

A kotló madár által végzett tojásforgatás a tojás egyenletes hőellátást biztosítja. A madarak felváltva ülik a fészket, az épp távol lévő madár ez idő alatt dolgát végzi és táplálékozik. A szülő madarak éjjel és nappal védik fészküket, a tojást és a majd kikelő fiókákat egyaránt. Éjjel nyest vagy akár uhu, nappal héja is fenyegetheti a fészekaljat, amit a rutinos öreg saspár remélhetően sikeresen fog majd védelmezni.

Fotó: Morvai Szilárd

38-40 nap kotlás után a szerencsés nézők már a fiókák hétköznapi életét figyelhetik. Vadon élő állatok megfigyelése fontos szemléletalakító lehet, kiváltképp a fiatal nézőközönség számára. Nézőpontváltásra késztet látni, ahogy egy májusi jégvihar elveri a fészket a fiókákkal, és nézni a szülőket akik ez idő alatt teljesen elázva saját testükkel védik az utódaikat.

Fotó: Morvai Szilárd

A természetvédelmi szakemberek általában május elején végzik a hazai rétisas fiókák gyűrűs jelölését, hiszen ebben az időszakban a fiókák már komoly méretekkel rendelkeznek, és pár hét leforgása után ki is repülnek.