De mit csinál egy ökodizájner? Közelítsük meg a kérdést onnan, hogy mitől lesz öko a dizájn?! Közel járunk az igazsághoz, ha úgy gondoljuk, hogy valamiféleképpen kapcsolatban áll a környezetvédelemmel.

Fotó: Hungarian Cycle Chic
Az egész így kezdődött – Pár éve terveztem ezt a bringát. A szereléshez felhalmozott alkatrészekből készültek első alkotásaim

– A környezettudatosság manapság trendi dolog – magyarázza Belső Péter, ökodizájner. – Ez azért is jó, mert így nem kell a munkája során nap mint nap számot vetni a lelkiismeretével: jó, jó, hogy megint termelt valamit, de vajon valóban szükség volt-e minderre? Vagy épp ellenkezőleg: csak a (túl)fogyasztást hajtja a saját haszna érdekében? A termék létezése kelti-e az igényt a vásárlásra, vagy egy valóban létező igényre és problémára ad kézenfekvő választ a termékével? Az ökodizájn értelemszerűen az utóbbi, tehát a fölösleges túlfogyasztás problémáját ezzel már ki is lőhettük.

Belső Péter elsősorban saját tervezésű lámpákat készít – világítani márpedig kell!

Az egyedi világítótestek általában a kerékpározás világából merítik az ihletet és az alapanyagot: asztali lámpa, ami egy biciklikormányra szerelt első lámpa; mennyezeti világítás, ami egy biciklikerékre szerelt LED-égősor, vagy egy teljes, világító bicikli.

Természetesen ennek is üzenete van: a kerékpározás a legkevésbé környezetszennyező közlekedési mód. Karbon-lábnyoma szinte nincs (leszámítva a bicikli gyártásakor keletkező kibocsátást), a mozgás hozzájárul az egészség fenntartásához – nem véletlen, hogy a bringázás ma már a békés, a természettel harmóniára törekvő élet egyik fontos szimbóluma.

 Fotó: Hungarian Cycle Chic
Van, ami megismételhetetlen – Bizonyos alkatrészeket már nem gyártanak. Ezekből készülnek az egyedi darabok

Biciklialkatrészekből készített használati tárgyai is ezt a vonalat viszik tovább: a jó élethez nem kell sok, az elhasználódott tárgyakat nem kell kidobni, és helyettük mindig újat és újat vásárolni, mert egy új funkcióban még sokáig szolgálhatnak, mint a biciklikormány – asztali lámpaként. Ráadásul a beleépített LED-fényforrás energiafelhasználása is minimális.

– Nem volt egyszerű menet, de ma már a redizájnra (vagyis az újrahasznosított alapanyagokból gyártott termékekre) többé nem úgy gondolunk, mint aminek az alapanyagát a kukából rángattuk elő, tehát annyit is ér.

Részben azért, mert már sok művész nyúlik a valaha jobb napokat látott tárgyak után, hogy új formában és funkcióban ismét használati tárgyakká alakítsák. De ennél is fontosabb, hogy az emberiség tudatosabb része egyre nagyobb becsben tartja azokat a dolgokat, amelyek bírják a tartós használatot és a strapát. Az egyszer használatos tárgyak világában felértékelődnek ezek a dolgok – teszi hozzá Belső Péter.