Az elmúlt évszázadban az Eperjestől Tokajig húzódó hegyvidék területén több kőkori „szerszámkészítő műhely” nyomait fedezték fel. Az ilyen őskori telepeken készült pattintott kőeszközök a korabeli cserekereskedelem fontos termékei voltak. Az obszidián alapanyagú kések, pengék, kaparók és nyílhegyek már az őskőkori gyűjtögető és vadászó közösségek tagjai körében is keresettek lehettek. Ugyanakkor „drágábbak” is, mint a kevésbé feltűnő kőzetből készült termékek.

Kincset érő lankák - Tokaj-Hegyalján Erdőbénye környéke a leggazdagabb obszidiánelőfordulásokban. A jellemzően szőlőművelés alatt álló hegyoldalakon és a környező erdő fedte hegyeken változatos megjelenésű obszidiánokat lelhetünk

Az obszidián kőeszközök az alapanyag üveges szerkezetének és keménységének köszönhetően kivételesen élesek és tartósak voltak. Ezek a tulajdonságok, valamint a fekete vulkáni üveg szépsége, anyagának ritkasága, a birtoklásából fakadó „társadalmi státusz” még inkább felértékelte ezt a nyersanyagot.

Az obszidián Európa középső területein csak a Kárpátok hegységrendszerében fordul elő, itt is csaknem kizárólag az Eperjes–Tokaji-hegyvidék területén.

E vulkáni hegysor és közvetlen környezetében (pl. Bodrogköz, Taktaköz), sőt a távolabbi Bükkben megforduló vadászközösségek már a pleisztocén utolsó eljegesedése idején is használták kőeszközeik alapanyagaként.

Interkontinentális kereskedelem - Az obszidiánból készült kőeszközök távolsági kereskedelmének iránya az őskorban. Ekkor az Eperjes–Tokajihegyvidéki előfordulásokból látták el obszidiáneszközökkel az európai kontinens nagy részét

Jelentősége azonban messze túlmutat a Kárpát-medencén. A helyben kitermelt nyersanyagból, helyben feldolgozott – mai közgazdasági szóhasználattal: magas hozzáadott értéket képviselő – obszidián anyagú termékek kontinensünk több pontjáról is előkerültek. Az Eperjes–Tokaji-hegyvidéki obszidiánokból készült kőeszközök az újkőkorban több száz, sőt akár ezer kilométeres távolságra is eljutottak. Ez volt a Kárpát-medence egyik első „exportcikke”!

A Zempléni-szigethegység obszidiánja fekete színű, üvegesebb fényű, gyakrann áttetsző-átlátszó, de itt is jellemzőek a bevonatos példányok. Kárpáti viszonylatban ez volt a leggyakrabban használt ősi szerszámnyersanyag

Milyen messze jutott a Kárpát-medencei obszidián? Olvasson tovább a nyomtatott magazinban!