De vajon gondoltunk-e már arra, hogy egy jól megválasztott hőszigeteléssel is sokat spórolhatunk, amellett, hogy komoly mértékben csökkenthetjük a károsanyag kibocsátásunkat?

Már egyetlen fűtési szezonban is akár egy tonnával tudjuk csökkenteni saját háztartásunk CO2 kibocsátását, ami jelentős mennyiség. Mindezt úgy, hogy ugyanolyan meleg eléréséhez kevesebb fosszilis energiát használunk fel.

Külső falak szigetelése és a CO2 kibocsátás csökkentése

Hazánkban az összes felhasznált energia több mint 40%-a az épületek energiaigényének fedezésére megy el, a hőveszteség jelentős része, ami akár a 30 százalékot is meghaladhatja, a rosszul szigetelt falszerkezetnek tudható be. Kézenfekvő tehát az épületszerkezetek, így a külső térhatároló falak fokozott hőszigetelése, javítva ezzel az adott épület energiahatékony fenntartását. A szerkezetek fokozott hőszigetelésével, jelentősen csökkenthető a felhasznált energia (fűtés/hűtés) valamint a kibocsátott káros anyag mennyisége. A hőszigetelés előnyös hatásai nemcsak télen, a fűtési költségek megtakarításában jelentkeznek, hanem nyáron, a hőségben is hűvösen tartott ingatlanunkban.

A hazai háztartások, főként a családi házak energetikai besorolása lesújtó eredményt mutat. Legtöbbjük F-G besorolású, vagyis a legkorszerűtlenebb kategóriába tartozik. Ennek oka, hogy nagyobb hányaduk a 1960-1980-as években épült és azóta nem esett át komoly energetikai korszerűsítésen. Energiaigényük meghaladhatja a 400 - 500 kWh/m2/év felhasználást, ami most épülő modern társaikhoz képest tízszeres mértékű. Ennek megfelelően a CO2 kibocsátás is óriási hazánkban.

A tető hőszigetelése környezetbarát üveggyapottal

Mivel lakóingatlanunkban az elpazarolt energia 25 százaléka a tetőn keresztül távozik, nem kérdés, hogy erre a területre kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Utólagos hőszigeteléssel nemcsak a sík felületek hőátadása csökken, hanem a hőhidak (szerkezeti csatlakozások elemeknél, ablakkereteknél, falsarkoknál, stb.) hatása is nagymértékben mérséklődik. Az épület típusától függően ez utóbbi nagymértékben lehet felelős az összveszteség egy komoly részéért. Ha pedig szigetelünk, miért ne tehetnénk meg környezetbarát módon?

A Knauf Insulation által gyártott ECOSE® üveggyapot 90%-ban újrahasznosított üvegből készül, melyhez Európa különböző pontjain található szelektív gyűjtőiből vásárolják meg a színes és fehér üveget. Kiváló hő- és hangszigetelő anyag, tűzvédelmi besorolása A1-es vagyis nem éghető, jó a páraáteresztő képessége, biztosítja az épületek szellőzését. A termék különlegessége emellett, hogy a Vállalat által szabadalmaztatott ECOSE® gyártási technológiával készül: Glükóz alapú kötőanyaga nem tartalmaz hozzáadott kőolaj alapanyagú vegyipari anyagokat, fenol-formaldehidet vagy akrilt, az így előállított üveggyapot szigetelőanyag egészségvédelmi szempontból is előnyös.

A Knauf Insulation által gyártott Heraklith® fagyapot ugyancsak természetes, megújuló alapanyagokból készülő környezetbarát termék, melynek nincs károsanyag kibocsátása, jó a hőtároló és nedvességszabályzó képessége.

Klíma helyett szigetelés, avagy csökkentsük a kibocsátást nyáron is

Az utóbbi évek forró nyarai egyre többeket sarkalltak arra, hogy klímaberendezést tegyenek a lakásukba vagy folyamatosan használják a már meglévő készüléküket. Negyven fokos kánikulában kevés embernek jut eszébe az, hogy a klímaberendezés áramfogyasztása is nagymértékben növeli a CO2 kibocsátást. Így minél jobban hűtjük az ingatlanunkat, annál inkább növeljük vele a külső meleget és földünk erőforrásainak fogyasztását. Ezzel szemben, ha természetes anyagokkal szigeteljük ingatlanunkat és árnyékolást is használunk, akár 5-7 °C fokkal is csökkenthetjük lakásunk belső hőmérsékletét a nyári időszakban. Ezzel nem csak a villanyszámlát, hanem a CO2 kibocsátást is jelentősen tudjuk mérsékelni.

Gyártás és szállítás alacsonyabb kibocsátással

A Knauf Insulation termékei esetében már a gyártás során is kiemelkedően hatékony környezetet hoznak létre, hogy a lehető legalacsonyabb széndioxid-kibocsátással járjon a legjobb minőségű anyagok előállítása. A csomagolás terén ugyancsak fontos szempont a környezettudatosság: A magas színvonalú, korszerű csomagolástechnikának köszönhetően a termékek kisebb helyet foglalnak el, ami a keletkező szemét mennyiségét is csökkenti, és a szállításhoz szükséges üzemanyagét is.

Ne feledjük: egy jól kivitelezett hőszigetelés 50 éven keresztül szolgálja ingatlanunkat és többszörösen visszahozza a szigetelésbe fektetett összeget. Nem mellesleg még a kibocsátást is jelentősen csökkenti, vagyis kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után nap mint nap.

Hirdetés (X)

Forrás: Zöldunió

Képek forrása: Knauf insulation