Új erdő telepítésekor az erdészeti hatóság állapítja meg annak rendeltetéseit. Az erdőgazdálkodásra szánt területek csak egy részét használhatják fel az erdészetek gazdasági célú erdőtelepítésekre, azaz olyan erdőkre, amik a faanyagtermelést szolgálják. A teljes erdőgazdálkodásra használt területek méretét illetően az EUROSTAT adatai alapján Magyarország az utolsók között, csak a 23. az uniós tagállamok listáján. Ennek a részaránynak pedig egyértelműen nem tesz jót az évek óta jellemző szélsőséges időjárás sem. A Trianon utáni Magyarországon nagyjából 10 százaléknyi erdőterület maradt, ez a szám jelenleg is csupán bő 20 százalék. Ugyan a legújabb klímavédelmi intézkedések között számontartott döntés alapján ennek 27 százalékra emelése a cél, de ehhez körülbelül 100 évre lesz szükség, így ez sajnos nem rövidtávú perspektíva.

Igaz 2019-ben sok új fa ültetésére került sor, a több hektárnyi erdő azonban még sokáig nem lesz képes pótolni a korábban kivágottakat. A KSH adatai alapján, Magyarországon 2019-ben az erdőterületek csupán 1,6-%-a gazdasági célú erdőtelepítés, amit fel lehet használni faanyagtermelésre. Ezért tény, hogy minden iparágban, de főleg a jelentős mennyiségű fát felhasználó építőiparban is figyelni kell megóvásukra.

Kép: MEVA

Miért használunk fát, ha nem szükséges?

Az építőiparban dolgozó cégek egyre másra mutatják be a fenntartható fejlődést és a környezetvédelmet előtérbe helyező újításaikat, új megoldásaikat. A MEVA ilyen innovációja bár nem a legfrissebbek közé tartozik, hiszen a cég már 2000 óta alkalmazza és ajánlja a 100 %-ban famentes, számtalanszor felhasználható és újrahasznosítható műanyag alkus zsaluhéjat, Magyarországon ma még egyedülálló technológiának számít.

A számos előnyös tulajdonsággal rendelkező műanyag zsaluhéj alkalmazásával elkerülhető, hogy nagy mennyiségű fa vesszen kárba. A technológia előnyei között említhetjük, hogy a rugalmas műanyag zsaluhéj bármilyen forma, térgeometriai alakzat készítésére alkalmas, és hogy egyszerű felújításával számtalanszor felhasználható. A MEVA „alkus” műanyag zsalutechnológia a megaberuházásokat éppúgy meggyorsító, költséghatékonnyá és „zöldebbé” tevő eleme vagy éppen az építőművészet eszköze, mint a kisebb költségvetésű, akár gyorsan kivitelezhető családi házak homlokzati kialakításának számos előnyt kínáló kelléke.

A MEVA az „alkus” műanyag zsaluhéj feltalálója és egyedüli forgalmazója. A cég szakemberei azt is büszkén vallják, hogy a műanyag zsaluhéj 20 éves pályafutása alatt érvényes 7 év garanciális idő folyamán senki nem élt a reklamáció lehetőségével.

Kép: MEVA

Hetente egy emelet

Az építőiparban is fontos tehát a környezet védelme, de természetesen a gyors munkavégzés és a minőségi technológia legalább ennyire lényeges. A MEVA zsalumegoldásai arra is kiválóan alkalmasak, hogy az előmunkát megtakarítva gyors építést garantáljanak. Erre egy nagyszerű példa a Baselben épült úgynevezett „Bau1” torony a maga 178 méteres magasságával, amely Svájc legmagasabb épülete. A kivitelezés során a 41 emelet magas épület a MEVA zsalumegoldásainak köszönhetően, hetente egy emeletet épülésével extrém gyorsan növekedett.

Akár 60%-kal gyorsabb zsaluzás

A keretes falzsalurendszerek teljesítményét és összeszerelési idejét mérő és dokumentáló szervezet (Institut für Zeitwirtschaft und Betriebsberatung Bau) 2019. évi kiadványában (Handbuch Arbeitsorganisation Bau) tette közzé az eredményt, miszerint a MEVA Mammut XT bármely, a piacon jelenleg elérhető rendszernél időtakarékosabban alkalmazható. A termék kifejlesztésének elsődleges célját, miszerint a legkevesebb kiegészítővel és előszerelés nélkül lehessen egyoldali átkötésű falzsaluzatot használni, az eredmények egyértelműen visszaigazolták. Az iparágban meghatározó és iránymutató kiadványban közölt adatok szerint összetett falak esetén a másodiknál 25, a harmadik helyezettnél 39, a hagyományos kétoldali átkötésű megoldásnál akár 60%-kal is gyorsabban lehet a zsaluzatot összeállítani. A zsalutechnológiával foglalkozó cégeknek ez jelentős előny lehet Magyarországon is a jelenlegi munkaerőhiányos időben.

A MEVA acélkeretes falzsaluk profilvastagsága, ebből adódó kiemelkedő terhelhetősége, az évtizedek óta alkalmazott műanyag zsaluhéj legendás kopásállósága, a tűzihorganyzott felületkezeléssel bizonyítottan olyan tartósságot kínál a zsalueszközök tulajdonosának, amellyel ténylegesen több generáció is dolgozhat a jövőben, a jövőnkért.

Kép: MEVA

Zsalutechnológia: „Van jó ajánlatunk a jövőben gondolkodók számára…”

A rendhagyó piaci helyzet ellenére az építőiparban is sokan – helyesen – a jövőre való felkészülés lehetőség látják. Ugyanakkor előfordul, hogy a válságévek után beindult eszközbeszerzések során még csak a magyar viszonyokhoz képest modernebb zsalumegoldásokat keresik, amelyek nem ritkán távol esnek a nyugat-európai értelemben vett korszerűtől. A világ legmagasabb épületeinek kivitelezéséhez csúcsminőségű zsaluzatokat biztosító, a legmodernebb zsalutechnológiát kínáló MEVA most új elemekkel frissítette kínálatát. Hasznos forgatni a legmodernebb zsalumegoldásokat tartalmazó új őszi katalógust annak is, aki bérelni, de annak is, aki venni akar.

További információ a Meva környezetkímélő megoldásairól: http://akcio.meva.hu/

Képek sorrendben: unsplash.com, MEVA

Forrás: Zöldunió

Hirdetés (X)