Nagyvárosainkban, így Szegeden is számos olyan falfelület van magán- és önkormányzati kézben, amely leamortizálódott, indusztriális jellegéből kifolyólag jelenlegi állapotában nem illik a városképbe. Azonban megfelelő eszközökkel, funkciójukat megtartva, szép megjelenésű, a biodiverzitásra és annak fontosságára felhívó új külsőt és funkciót kaphatnak.

Kép: Fojta Péter - Mondolo
Előtte - utána. Látványterv

A civil kezdeményezésű VÁROSMETAMORFÓZIS program célja, hogy bekapcsolja a város ósdi falfelületeit a modern és gyakorlati környezeti nevelés rendszerébe, mindezt úgy, hogy az utcai művészet segítségével színesebbé és élhetőbbé formálja az emberi lakókörnyezetet.

Kép: Fojta Péter - Mondolo

Az első állomás a SZETÁV Kft második legnagyobb fűtőművének átalakításával kezdődött, aminek a Fecskefészek fűtőmű projektnevet adták a szervezők. Az elnevezés nem véletlen, hiszen az irdatlan méreteket öltő kazánház falára 20 méter hosszúságú fecskebarát ereszt helyeztek ki, amiben az MME, a Bordányi Apraja Falva Óvoda és a Mondolo Egyesület műfészkeit építették be. Hiszen a lakókörnyezet átalakítása mellett a projekt fő célja, hogy ezzel is segítsék a hazai fecskeállomány költési eredményességét, és felhívják a figyelmet e hasznos madarak lesújtó helyzetére.

Kép: Fojta Péter - Mondolo

A festmények alatt információs táblákon rövid fajleírás olvashatók, melyek segítenek a madarak életének és problémáinak megértésében. Továbbá, a festmények QR kódokkal vannak ellátva, melyek a Mondolo által kezelt természettudományos oktató felületre (urbanology.hu) terelik át az érdeklődőket, ahol bővebb fajismertető cikkeken, környezetvédelmi riportokon, és videókon keresztül, interaktív módon valósulhat meg a környezeti nevelés.

Kép: Fojta Péter - Mondolo
Kikerülnek a fecskefészkek is

A jövőben a lelkes természetvédők egy Városi Természetjáró Túrán is részt vehetnek majd a QR kódok segítségével, mely szórakoztatva kalauzolja őket körbe a város különböző pontjain található környezetvédelmi street art alkotásokon, megismerve Szeged városát a belvároson túl és bemutatja az emberrel együtt élő állatok életét, kihívásait valamint, hogy mi mit tehetünk értük.

A képeket készítette: Fojta Péter - Mondolo

A projektről bővebben itt olvashat.