A világban zajló események - legyen az akár politikai, gazdasági vagy pusztán klímapolitikai - az egész emberiséget új kihívások elé állítja az elkövetkezendő évtizedekre. A vállalati szektor befolyása és szerepe a jövő társadalmában is meghatározó, ezért sem mindegy, hogyan és mivel terveznek már most erre az időszakra.

Tény, hogy a felelősen gondolkodó vállalatok a jövőbe fektetett víziójukkal csakis olyan úton haladhatnak, melyen fenntartható módon, hozzáadott értékeket teremtenek a helyi közösségek, vagy akár a társadalom egésze számára.

A 2006 óta működő Effekteam (korábban Magyar Adományozói Fórum) azzal a céllal jött létre, hogy inspirálja és támogassa az üzleti és non-profit szektor azon felelős szereplőit, akik a fenntartható értékteremtés mentén hoznak létre hatékony környezeti és társadalmi célú befektetéseket.

Ezért hívta életre az Effekt 2030 - közösségi befektetések díját is.

Az ez évi versenyen induló projektek közül a szakmai zsűri már kiválasztotta a tizenkét shortlistes programot. Közülük kerülnek majd ki a négy kategória (Esélyteremtő üzlet; Jövő gazdasága; Zöld egyensúly; Mindenki társadalma) győztesei.

Az Effekteam természetesen a nagyérdemű véleményét is szeretné kikérni, ezért indította el közönségszavazás oldalát, melyen szeptember 26-ig adhatóak le a szavazatok.

A 4 kategória döntősei:

Az "Esélyteremtő üzlet" kategória díjának esélyesei:

 1. Liferay Hungary: "Employee Volunteer Program", melynek keretében munkatársaival 13 ezer euróval és 40 napnyi munkával segítette az InDaHouse Egyesületet, valamint a Hernádszentandrás és környékén élő szegény sorsú fiatalokat.
 2. Numil: "Nutricia Otthonápoló Szolgálata (NOSZ)" program, amellyel mintegy 1500 szondával táplált betegnek és a hozzátartozóiknak nyújt segítséget évről évre.
 3. Tesco: "Élelmiszermentés a Tescónál" program, amelyben az áruház dolgozói napi szinten gyűjtik össze a már nem forgalmazható, de még fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és partnerszervezetei számára.

A "Jövő gazdasága" kategória díjának esélyesei:

 1. Invitech: "Okosfalu program", amely a digitális felzárkózást támogatja;
 2. "K&H Bank: "Start it @K&H", amely inkubátorprogramként a startup vállalkozásokat támogatja mentorprogrammal és felhőszolgáltatás elérésével;
 3. UniCredit Bank: "Lépj velünk! program", amely a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséért munkálkodó vállalkozásoknak biztosított pénzügyi támogatást és üzletfejlesztési mentorprogramot.

Az évezred egyik legnagyobb kihívása, a környezetvédelem megfelelő hatékonyságú működtetése. Ezért is kiemelendő a "Zöld egyensúly kategória". Íme a döntős pályázatok:

 1. E.ON: "E.ON EnergiaKaland program", melynek célja, hogy segítse a pedagógusoknak az energiatudatosság kialakításában és a gyerekeknek az energiával kapcsolatos tudás bővítésében;
 2. Procter&Gamble: "GoGreen" kezdeményezés, amelynek célja a környezetvédelem iránti belső munkatársi érzékenyítés.
 3. SPAR: "A vásárlókkal együtt a környezet védelméért" energiatakarékos és környezetkímélőbb megoldásokat kínáló globális programja.

Végül a negyedik a „Mindenki társadalma” kategória, döntőbe jutott projektjei:

 1. Accenture: Skill2Succeed – Rajtad áll a jövőd programja, amely a hátrányos helyzetű gyermekeknek segít megoldani a mindennapi élet kihívásait.
 2. Coca-Cola Magyarország: #énjövőm programja, amely a hátrányos helyzetű fiataloknak, kisgyermekes szülőknek és fogyatékkal élőknek nyújt gyakorlati tudást, motivációt ahhoz, hogy visszataláljanak a munka világába;
 3. OTP Akadálymentesítési program és szemléletformáló kampánya, amelynek keretében tavaly a vakok számára “beszélő” bankjegykiadó automatákkal, a hallássérültek ügyintézését segítő videó-tolmácsszolgáltatással és érzékenyített ügyfélhívó rendszerrel szerelte föl több száz fiókját.

Fontos, hogy a nagyközönség is jobban megismerhesse ezeket a programokat, egyúttal láthatóvá váljon, hogy a társadalom civil szereplőinek mely pályázatok nyerik el leginkább a tetszését. A társadalom „laikus” szereplőinek véleménye ugyancsak fontos, hiszen ezek a vállalati projektek nekik és értük szólnak, többek között az ő életük jobbá tételét is szolgálják.

A voksolni kívánó olvasók az Effekteam 2030 közönségszavazási oldalán részletesen is megismerhetik a pályázatokat, így döntésüket megalapozottan hozhatják meg. A szavazatok szeptember 26-ig adhatóak le.

Hogy kik lesznek a díjazottak, és mely pályázat nyeri el a közönség tetszését, az az Effekteam "KÖZÖSSÉG. HATÁS. JÖVŐ." című konferenciáján derül ki, 2019. október 3-án.

A konferencia - melynek alcíme "Új dimenziók a vállalati felelősségvállalásban" - többek között arra keresi a választ, meg lehet-e jósolni a legfontosabb kihívásokat, ha igen, úgy milyen reakcióik lehetnek a vállalatoknak. Valóban készen állnak a változásra és a változtatásra? A részletes program, a részvétel pontos feltételeivel az alábbi oldalon tekinthető meg: https://effekteam.hu/konferenciak/

(X)

Forrás: Zöldunió

Képek: www.pexels.com