Az 1999-ben indult Energy Globe Award mára a fenntarthatóság és az energiahatékonyság rangos nemzetközi eseményévé, az energiavilág “Oscar-díjává” nőtte ki magát. A versenyeket 177 országban - köztük hazánkban - rendezik meg évről évre, a pályaműveket elismert szakértők bírálják el.

Az elmúlt időszakban is rengeteg ötlet valósult meg az Energy Globe Award-nak köszönhetően, íme néhány, a teljesség igénye nélkül:

  • „Reborn home” (Kistelegdi 2008 Építész-Tervező Kft., Átfogó nyertes) - A lakóház, ami több energiát termel, mint fogyaszt:
  • „Zöld Matek” (Burgmann Nóra, Egyéni kezdeményezés kategórianyertes) - Egy környezeti nevelést matekfeladatokkal ötvöző blog:
  • “Zöld Út Falufejlesztési Program Nagypáliban” (Önkormányzat kategórianyertes) - Élen a megújuló energiaforrások használatában:

Magánszemélyek, önkéntes csoportok, szervezetek, iskolai és egyetemi csapatok, önkormányzatok és vállalatok egyaránt indulhatnak a megmérettetésen: a szervezők olyan szemléletformáló közösségi kezdeményezéseket, fenntartható életmódot segítő ötleteket, vállalati- illetve önkormányzati megoldásokat és üzleti modelleket várnak, amelyek a jövő generációjának szemléletformálását, a fenntartható működést, a környezetvédelmet, valamint az innovatív energiafelhasználást, a megújuló energia használatát célozzák.

Kategóriák (Pályázók köre / Pályázati cél / Nyeremény)

  • Vállalat kategória - Vállalatok, kkv-k / Energia- és környezettudatos kezdeményezések / 500.000 forint értékű nyeremény
  • Önkormányzat kategória - Önkormányzatok / Energia- és környezettudatos kezdeményezések / 3.000.000 forint értékű fejlesztési támogatás
  • Jövő generációja kategória - Szervezetek / Szemléletformáló programok fiataloknak / 500.000 forint értékű okoseszköz csomag
  • Épület kategória - Építészeti irodák, kivitelezők / Fenntartható, energiatudatos épület megvalósítása / 1 millió forint értékű projekttámogatás
  • Egyéni kezdeményezés kategória - Magánszemélyek / A pályázó saját háztartásában, környezetében végrehajtott fenntartható beruházás, átalakítás, egyéb egyéni kezdeményezés / egy elektromos robogó és 500.000 forint értékű kiskereskedelmi élelmiszer ajándékutalvány
  • Ötlet kategória - Induló cégek vagy már működő vállalkozások / Smart home és smart city megoldások; e-mobilitás; fenntartható energiatermelés; energiahatékonyságot javító megoldások / Továbbjutás az E.ON düsseldorfi “agile accelerator launchpad” tréningjére
  • Átfogó nyertes - 100% elektromos Nissan LEAF gépjármű 1 éves ingyenes használata

Az „Ötlet” kategória különleges lehetőséget kínál start-up-oknak, fiatal vállalkozóknak és egyetemi csapatoknak: a nyertes egy düsseldorfi start-up tréningen vehet részt. Ennek révén akár egy 10.000 eurós támogatással járó, 3 hónapos, düsseldorfi üzletfejlesztési programba is továbbjuthat, esélyt kapva a nyugat-európai piacok meghódítására.

Kép: www.eon.hu

A szervezők 2019 őszén ünnepélyes díjátadó keretében hirdeti ki a nyerteseket. A kategóriák győztesei értékes nyereményt (pl. okoseszköz csomagot, anyagi támogatást, ajándékutalványt) kapnak a díj mellé. A verseny fődíja egy 100%-ban elektromos Nissan LEAF autó egyéves, ingyenes használata.

A magyarországi forduló győztesei egy nemzetközi döntőbe jutnak tovább, ahol Föld, Víz, Tűz, Levegő és Ifjúság kategóriában osztanak ki díjakat. A nyertesek egy 10 000 eurós nyereményalapból kapnak támogatást projektjeik megvalósításához. A díjak átadására díszvendégek (politikusok és művészek) jelenlétében kerül sor, és több országban is közvetíti a televízió.

Jelentkezés, és további információk

Hirdetés (X)

Képek: EON

Forrás: Zöldunió