Házról házra

A derült, holdvilágos, téli este dideregve bandukolunk a díszburkolatos főutcán. A zimankóban százával emelkednek világosabb vagy sötétebb, keskenyebb vagy vaskosabb füstgomolyagok az ég felé. És mennyi mindent elárul egy-egy háztartásról a kémény füstje…! Szerencsére most kiszellőzik a völgy, és nem kényszerülnek a völgy aljára, a házak közé a mérgező füstgázok.

Öt éve járjuk – meglepően pozitív fogadtatás mellett – a környékbeli falvakat házról házra, hogy minél pontosabban felmérhessük az energiafogyasztási szokásokat és képet kapjunk a műszaki megoldásokról, az épületek energetikai állapotáról és az energiaszegénység mértékéről. Igyekszünk bepillantást nyerni az önkormányzatok és néhány vállalkozás energiagazdálkodásának kulisszái mögé is.

Olyan alternatív energia-forgatókönyveket készítünk, amelyek ajánlásait figyelembe véve radikálisan csökkenhetne a környezetszennyezés, így például megszűnhetne a térségre ma még jellemző lignittüzelés.

Uralkodó a „vegyes tüzelés” – A Bükk-vidéken fűtéshez felhasznált energiahordozók százalékos megoszlása (2200 háztartás alapján)

Árnyékos oldalak

Az esetlegesség és a melléfogások azonban még mindennaposak. Akad északra tájolt vagy árnyékos tetőre felhelyezett napelemes rendszer és kapuk mögé zárt, így hasznavehetetlen elektromosautó-töltő is szép számmal. De hogyan lehetne ez másként, hiszen bármerre is járunk, sehol sem botlunk olyan intézménybe, amelynek az lenne a feladata, hogy szakmai támogatást nyújtson az önkormányzatoknak az efféle tervek kidolgozásában és megvalósításában?!

Fotó: Munkácsy Béla
Többet ésszel… – A gondos gazda az évente felhasznált 8-9 köbméternyi erdei tűzifának fedett tárolót épít – hiszen a fa felhasogatva jobban szárad, ám lényegesen nagyobb a helyigénye. A másfél-két éves jó tárolás gyümölcse az egységnyi fatömegre vetített kétszeres fűtőérték – annak köszönhetően, hogy a száraz tűzifa égésével nyert hőenergia jelentős részét így nem a víz elpárologtatása emészti fel. A „nagykönyvben megírt” kétéves szárításhoz kétszer ennyi fedett hely szükséges… Okosabb, ha ennek költségét inkább hőszigetelésre fordítjuk!

Sőt, a helyzet még ennél is kiábrándítóbb. A hivatalok, hatóságok és tudásközpontok érdemi indoklás nélkül, esetleg személyiségi jogokra vagy üzleti érdekre való hivatkozással sokszor kifejezetten akadályozzák még a tudományos kutatáshoz szükséges alapvető információk átadását is...

 Fotó: Munkácsy Béla
Felfordulás – Bár a napelemes technológia az elmúlt évtizedekben robbanásszerűen fejlődött, az északra tájolt napelemek szakmai hibának számítanak. A rosszul méretezett tetőfelület miatt a táblák már nem fértek el az elektromosautó-töltő déli tetőrészén... Itt nem reménykedhetünk sem az energetikai, sem a gazdasági megtérülésében – utóbbi esetben az EU-adófizetők anyagi hozzájárulásának sorsáról van szó

"Sokan nem állnak meg az illegális fakivágásnál, hanem a háztartásban keletkező szemét tüzelésétől egészen a veszélyes hulladékok tűzre vetéséig mindent megpróbálnak. Így hamvad el, sűrű mérgező füstöt okádva, a nedves kerti nyesedék, használt ruha és pelenka, PET-palack, festékesdoboz, szigetelt kábel – gyakorlatilag minden, ami éghető. Törvényszerű következményként pedig enyhébb vagy súlyosabb légúti bántalmakban szenved majd a család apraja-nagyja, de még a távolabb lakó szomszédság is!"

A teljes képért lapozza fel a nyomtatott magazint!