Frontátvonulás

Az északi eredetű hideg és a déli eredetű meleg légtömeget egy határozott, éles vonal választja el. Ezt hívjuk időjárási frontnak. Ha épp hideg légtömegben vagyunk, és azt meleg légtömeg váltja fel, melegfrontról, fordítva pedig hidegfrontról beszélünk.

Ha egy időjárási front vonul át fölöttünk, két, eltérő tulajdonságú légtömeg cserélődik ki. Ilyenkor megváltozik a légnyomás, és ami az esetünkben fontosabb, módosul a levegő ionkoncentrációja, ami a vegetatív idegrendszerre van hatással.

„Szomorú időnk van!”, „Szép időnk van!”, „Milyen haragos az a felhő!” stb.

Nem! A felhő nem haragszik, és az időjárás sem szomorkodik, esetleg a mi hangulatunk változik és a saját lelkiállapotunkat vetítjük ki az időjárásra, ha egy csapadékos napon a négy fal közé kényszerülünk, vagy a bográcsosunkat kénytelenek vagyunk a konyha villanytűzhelyén befejezni.

De valóban csak erről van szó? Az időjárás miatt csupán a hangulatunk alakul át? Nem egészen. Az időjárás változásával a szervezetünkben is történnek változások, és ezek gyakran fizikai tünetekkel is járnak. Ezt a jelenséget hívjuk frontérzékenységnek.

Megfigyelések igazolják, hogy a különböző fronthatások erősen érintik az óvodáskorú gyermekeket, akik a melegfrontban könnyebben kezelhetővé válnak, míg a hidegfrontban az amúgy is aktív korosztály túlságosan is aktívvá válik. Azt is vizsgáltuk, hogyan változik a kisiskolás gyerekek teljesítőképessége, és ott egyértelműen a hidegfronti helyzetek mutattak pozitív eltérést.

Fotó: Nagy Éva Johanna

Melegfronti hatás

A tünetek már a légtömeg átvonulása előtt pár órával is jelentkezhetnek. Aki érzékenyebb rá, tapasztalhat vérnyomáscsökkenést, emelkedő pulzust, fejfájást, reumatológiaipanasz-erősödést.

Ilyenkor megnő a reakcióidő is és határozottan több a baleset az utakon.

Mindenki tapasztalhatja magán, hogy vannak napok, amikor jobban, és akadnak, amikor kevésbé tud teljesíteni. Érdemes önvizsgálatot tartani: megfigyelni testünk reakcióit a különböző légköri helyzetekben, mert ha tudjuk, hogy ezek milyen hatással vannak ránk, meg tudjuk könnyíteni saját életünket is. A humánmeteorológia tudománya még gyerekcipőben jár, de talán eljön az idő, hogy a dolgozatokat nem feltétlenül akkor írják meg az iskolások, amikor épp befejeztek egy tananyagrészt!...

Hidegfronti hatás

A hidegfront inkább élénkít. Sokakra jó hatással is lehet, de aki érzékenyebb, számos negatív tünetet is tapasztalhat. Az emelkedő vérnyomás miatt főleg a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre nézve lehet problémás, de egészséges embereknél is előfordulnak ízületi fájdalmak, alvászavarok, és a migrén is gyakrabban jelenik meg ilyenkor.