Fotó: Morvai Szilárd
Fiatal rétisas. Hazánk legnagyobb szárnyfesztávolságú madara a rétisas (Haliaeetus albicilla)

A háromnapos rendezvénysorozat középső, szombati napja tartalmas terepi programot ígér a ragadozómadarak iránt érdeklődő felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. A részletes program itt olvasható.

Küzdelem a sasmérgezések ellen
A sasnapon bemutatkozó 5,5 éves időtartamú PannonEagle LIFE projekt 5 országot összefogó együttműködése Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szerbia és Magyarország területén végez majd összehangolt ragadozóvédelmi munkát.

Fotó: Morvai Szilárd
Öreg rétisas portré (Haliaeetus albicilla)

Céljuk a mérgezéses esetek drasztikus csökkentése, a bűnelkövetők felkutatása
és felelősségre vonása. Élőhely-fejlesztés, terepi tetem- és méregkeresések, fészekőrzés, műfészkek kihelyezése, a sérült madarak szakszerű ellátása.

Az egyik legfontosabb friss cél új kutyás keresőegységek kiképzése szlovák, cseh és magyar területen! Továbbá kommunikációs csatornák és környezeti nevelő akciók létrehozása a sasokkal kapcsolatban lévő csoportokkal (vadászokkal, gazdálkodókkal) és persze a nagyközönséggel is.

Fotó: Morvai Szilárd
Öreg tojó rétisas a téli tájban (Haliaeetus albicilla)
Fotó: Morvai Szilárd
Fiatal parlagi sas (Aquila heliaca)
Fotó: Kardos Zsolt
A hazai szinkronszámlálások ritka megfigyelései közé tartozó szirti sas (Aquila chrysaetos)

A sasszinkron évről évre több embert mozgósít, egyre több ember figyelmét kelti fel e gyönyörű madarak sorsa, és remélhetőleg korosztálytól függetlenül egyre többen csatlakoznak majd az évente megrendezett eseményekhez. A környezeti nevelő, ismeretterjesztő gyerekprogramok, a játékos környezetben is bemutatott madaras rendezvények szórakoztató programot ígérnek és a távoli jövőre nézve is hasznos változásokat hozhatnak a felnövő fiatal generációk számára.

Fotó: Szilágyi Attila HNP
Szintén ritka telelő sasfajunk a fekete sas (Aquila clanga)
Fotó: Morvai Szilárd
Deák Gábor és Falco terepen. A PannonEagle Life projekt jól bevált méreg- és tetemkereső kutyás egysége munka közben