Öreg rétisas hajnali terepszemléje a puszta felett

A három nap alatt szolgáltatott adatok tudományos elemzésével a hazai természetvédelmi szakemberek friss képet kapnak majd az itt telelő és költő állomány helyéről és nagyságáról. A fokozottan védett természeti értéket képviselő sasfajokat számba vevő lapokon helyet kapnak négy hazai sólyom faj, ölyvek, karvalyok és rétihéják adatai is.

Fiatal rétisas kiszáradt tómederben

Ragadozómadarak pontos fajmeghatározásához megfelelő szaktudás és rutin szükséges - többek közt azért, mert a megfigyelések a hideg januári levegőben, nem ritkán 1000 méteres távolságból történnek.

Portré

A sasszinkron évről évre több embert mozgósít, egyre több ember figyelmét kelti fel e gyönyörű madarak sorsa. Ez - örömteli módon - szoros összefüggésben van populációjuk nagyságával. Az érdeklődés növekedése remélhetőleg megmarad, és korosztálytól függetlenül egyre többen csatlakoznak majd az évente megrendezett eseményhez.

Öreg és fiatal parlagi sas száraz akácon

Az idei három napos szinkronmegfigyelés második napján kerül megrendezésre az 1. nyílt Sas Nap. A Jászberényi Sasközpontban a HELICON LIFE munkatársai szeretettel várnak minden érdeklődőt.

További részletek: itt a Helicon Life weboldalán

Öreg rétisas pár

Szöveg és kép: Morvai Szilárd