Az amerikai almafa-selyemlepke (Antheraea polyphemus) alapszíne a sárgától a vörösbarnáig változhat, de jellegzetes sávjairól és szemfoltjairól könnyű felismerni. A szemfolt a lepke védekezési mechanizmusának fontos eleme. A pihenőhelyzetben üldögélő rovar elülső szárnyai takarják a hátsókat, de ha megzavarjuk, váratlanul fellebbenti őket. Ekkor hirtelen előtűnnek a szemfoltok, és a nagy, szürkés mezőben csillogó, citrom alakú „szemek” mintha fenyegetően néznének ránk. Az amerikai uhu (Bubo virginianus) veszedelmes tekintetét utánozzák – vélik az etológusok. A hatalmas bagollyal meg nem tanácsos összeakaszkodni… Meg is hökken a támadó, és mire kiderül a turpisság, a lepkének se híre, se hamva.

Fotó: Vojnits András
A lepkelét kezdete. Egy nőstény átlag nyolcvan petét rak

A két ivar hasonló, mégsem téveszthetők össze, a hím feltűnően fésűs csápja egyértelmű bélyeg. A nagy felületű csáppal érzékeli a nőstény által kibocsátott kémiai jelzőanyagot, a feromont, és messziről felkeresi párját. A hosszas párzás akár álló napig is eltarthat. Ezután már csak a peték lerakása van hátra, és ezzel a kifejlett lepkék, az imágók teljesítették küldetésüket. Nem is élnek tovább pár napnál, ezért táplálkozásra sincs szükségük, szájszerveik visszafejlődtek, csökevényesek.

Fotó: Vojnits András
Falógép. Az akár 9 cm-esre is megnövő hernyók éjjel-nappal esznek

Annál többet eszik a hernyó, alighogy kikelt a petéből. A nőstény lepkék 50–100 kerekded, lapított, 2 mm átmérőjű petét raknak egyesével és kisebb csomókban. A pete nyugvási ideje néhány naptól pár hétig terjed, hőmérséklettől függően.

Fotó: Vojnits András
Szabadulás. A bábhüvely elől, a tor középvonalában reped fel

Az elején rózsaszínes, de hamar zöldbe váltó hernyó gyorsan növekszik, feltéve, hogy nem hátráltatja fejlődését hideg és van mit ennie. Magyar neve után azt várnánk, hogy az almafa leveleit részesíti előnyben, holott sokféle fa és bokor szerepel a menüjén: a bükkön, tölgyön, nyíren és nyáron kívül megeszi pl. a citrusféléket és a diót is. Általában egy hónap alatt kifejlődik, bár a télen nevelt ötven hernyómból néhány még mindig csak eszik és eszik, a bábozódás bárminemű jele nélkül. A bábozódás egyben a hernyó ötödik vedlése, előtte négyszer veti le kinőtt „ruháját”. A hernyó kemény, selyemfényű sárgásfehér – a szakirodalom szerint barna – gubót sző, ezen belül alakul vörösesbarna bábbá. A bábnyugalom 3-4 hét, de akár tovább is tarthat. A kikelés előtti napokban a bábburok áttetszővé válik, már látni a szemfoltokat. Ha a gubóból zörgést, motoszkálást hallunk, 2-3 órán belül előmászik a lepke. Ekkor még kicsi szárnyai puhán lógnak, de gyorsan kifeszülnek, miután a szárnyerezetbe testfolyadékot pumpál, ami megszilárdul.

Fotó: Vojnits András
Az éjszaka szépe. Az éjjeli pávaszemek (Saturniidae) a legszebb szövőlepkék

A hasonló nagyságú, sárga színű japán selyemlepkék (Antheraea yamamay), melyek ausztriai tenyészetből szabadultak ki, már megvetették lábukat a dunántúli tölgyesekben. Meglehet, az almafa-selyemlepke is megélne nálunk…

A teljes cikket A Földgömb 2014. júniusi-júliusi lapszámában olvashatja!