Az ókorban Boldog-Arábiának nevezett terület nemcsak tömjénnel és mirhával látta el a közeli és távoli birodalmakat, hanem öntözött területeiről rengeteg alapvető növényi élelmiszer és gyümölcs került az asztalokra. A tömjén- és mirhakereskedelem a Kr. u. 3. században elvesztette korábbi jelentőségét, de a mezőgazdaság megőrizte vezető szerepét, és egészen a múlt század közepéig változatos termékekkel látta el az országot. Napjainkban azonban – annak ellenére, hogy nem csökkent a művelt területek aránya – Jemen élelmiszer-szükségletének 80%-át importból kell fedezni! Ennek pedig egyik fő oka, hogy ma már a termőterületek csaknem kétharmadán kizárólag khatot gondoznak.

Fotó: Mari László
KHATÁRUSOK IBB KÖRNYÉKÉN EGY ÚT MENTI PIHENŐHELYEN. A tankolni megálló autósok az üzemanyag-felvétel és egy ebéd mellett a napi khatadagjukat is beszerezhetik. Az árusok folyamatosan ellenőrzik a portékájukat, az elöregedő leveleket pedig kiszórják a szakadt zacskók mellé, a földre

Jemenben a khat teljesen összefonódik a mindennapok életével. A társadalmi érintkezés egész szerkezete nagyrészt a khat fogyasztására épül, és e jelenség egyedülálló a világon. Bárhol járunk az országban, délutánonként duzzadt arcú emberekkel találkozunk.

Fotó: Mari László
TAIZZ KHATPIACÁN NAGYPAPA ÉS UNOKÁJA TELJES EGYETÉRTÉSBEN, JOBB OLDALON RÁGJÁK NAPI ADAGJUKAT. Napjainkban egyre fiatalabb korban kezdik a rágást. A fiú még nem viseli az elengedhetetlen dzsambiát, amiből arra lehet következtetni, hogy még nincs 14 éves
Fotó: Mari László

KHAT (CATHA EDULIS)A kecskerágók családjába tartozó, Kelet-Afrikában és az Arab-félszigeten őshonos növény. Egyéb elnevezései: khat tea, abesszin tea, paradicsom virága. Lassan növő cserje vagy fa, magassága — tájegységtől és csapadéktól függően — 1,5 méter és 20 méter között változik. Örökzöld, csillogó, bőrszerű, fűrészes szélű, átellenes állású levelei 5—10 cm hosszúak és 1—4 cm szélesek. Levele többféle alkaloidát tartalmaz, amelyek közül a katinon stimuláns hatású: izgalmat, étvágytalanságot és eufóriát vált ki fogyasztójában. 1980-ban az Egészségügyi Világszervezet kábítószernek minősítette, mivel fogyasztása enyhe vagy közepesen súlyos pszichés függőség kialakulásához vezethet.

A teljes cikket A Földgömb 2011/4 lapszámában olvashatja!