Bár a természet márciusban kezdi bontogatni szárnyait, és áprilisban válik zölddé az addig barna látóhatár, de a legszínesebb hónapunk a május – igen sok tekintetben. Rögtön a munka ünnepével indul, ami itthon természetesen munkaszüneti nappal jár együtt, de ebben a hónapban van a Sajtószabadság, az Esélyegyenlőség és a Madarak és Fák Napja is. A felsorolást még sokáig lehetne folytatni, mert számos jeles napnak lett gazdája e szép hónap, ami érthető, hisz ilyenkor az esetek nagy többségében már az időjárás is alkalmas a szabadtéri rendezvényekre.

Van egy mondás, miszerint meleg májust esős június követ. Ennek vizsgálatakor nyomban érdemes megjegyezni, hogy a melegebb félévben a megfigyelések erősebben koncentrálnak a csapadékhullásra, mint a téli hónapokban. Ez teljesen érthető, hiszen a várható termés minősége és mennyisége nagyban függ a lehulló csapadéktól.

Ugyanakkor a májusi hőmérsékletet és a júniusi csapadékot összevetve azt látjuk, hogy e „megfigyelést” inkább csak a remény sugallta.

Az elmúlt 30 évben nem igazán tapasztalható, hogy az átlagosnál melegebb májusokat csapadékos június követte volna, sőt, pontosan a fordítottja igaz! Ha meleg volt a tavasz utolsó hónapja, az esetek nagy többségében szárazabb lett a nyár eleje, és az is látszik, hogy ha kiugróan csapadékos volt a június, azt általában az átlagosnál hűvösebb május előzte meg. Ugyanakkor a vizsgált időszak túlnyomó részén véletlenül sem volt következetes a két hónap hőmérsékletének és csapadékának viszonya.

Ám alakuljon bárhogy is a következő két hónap, nekem a május a kedvencem…