A tiroli térségben megvívott I. világháborús csaták után az 1919-es saint-germaini békeszerződés Dél-Tirolt Olaszországhoz csatolta, de egyben létrejött az Észak-Tiroltól különálló szomszéd, Kelet-Tirol. Az olasz oldalon igen közel van Lienzhez a Dolomitok több csodálatos nemzeti parkja, ám az osztrák oldalon is akad bőségesen kirándulási célpont – a látványos sziklaformái és kőzetanyaga miatt Lienzi-Dolomitoknak nevezett hegyvidéken.

Bringával, gyalog… Csak hegy legyen!

A kerékpározás szerelmesei a Parkade Osztrák–Olasz Kerékpárúton, Velencétől a Dolomitokon keresztül haladva egészen Lienzig tekerhetnek. Ha bírják szusszal, délkeleti irányba fordulva Gradónál elérhetik az Adriai-tengert is.

Ám a Grossglockner árnyékában, a Dráva és az Isel gleccserfolyó összefolyásánál a város önmagában is kiváló úti cél lehet! Két sípályával büszkélkedhet: a Hochstein és a Zettersfeld liftjei télen-nyáron várják a látogatókat. A felvonókról csodálatos kilátás nyílik nemcsak a környező hegycsúcsokra, de a városra is. Az adrenalint nyáron a downhillpályák és az Osttirodler biztosítja. A ródlipálya 2,7 km hosszú és erdőn-mezőn keresztül a Hochsteinről a völgybe vezet. Ha valakit nem az adrenalin csábította Kelet-Tirolba, félórán belül igazi kincsekre lelhet a város körüli hegyek erdeiben, a hegyitavak partjain.

Fotó: martinlugger.com
Itt repül a kismadár!  A száguldás közben fotó is készül, ami a menet végén megvásárolható. A fotókra még a csúcssebesség is rákerül!

Egy kis luxus – Grandhotel Lienz

Lienz belvárosától pár percnyire, az Isel folyó partján épült ötcsillagos szálloda kiváló kiindulópontja lehet a kelet-tiroli kalandozásoknak. Az elegánsan berendezett, tágas szobákon, a GrandSpa wellnessélményen túl a szálloda legvendégmarasztalóbb helyszíne mégis az Isel folyóra nyíló többszintes terasz és függőkert. A virágok között pihenve a Lienzi-Dolomitokra nyílik kilátás, melyet akár a medencéből is élvezhet a vendég. A panorámát a vacsora alkalmával sem kell nélkülözni! A szálloda főszakácsa az ínyencek igényeit is kielégítő, idényalapanyagokból készült ételekkel nyűgöz le mindenkit, s ezek nemcsak finomak, de szépek is! A Simonitsch és a Westreicher család luxusszállodájában mégis a kiszolgálás a legbámulatosabb! A személyzet mellett a hotel igazgatója is kiveszi a részét szinte mindenből. Ne lepődjünk meg, ha ő szolgál fel a vacsoraasztalnál! No és azon se, ha a bárpultban magyarul is rendelhetünk a pincértől – honfitársaknak még egy-két szállodai legenda is dukál a Grandhotelről!

Fotó: Grandhotel Lienz
A Grandhotel Lienz kívül-belül egyaránt pompás látványt nyújt
Fotó: Grandhotel Lienz

Gyógynövény-továbbképzés egy órában

Ahogy osztrák szomszédainktól megszokhattuk, bármiből tudnak turistalátványosságot alkotni, és a természet adta kincseket mindig egy polccal feljebb helyezik az életükben! A Vitalpinum valóban jól sikerült turistamágnes! Az 1886 óta fenyő- és gyógynövény-olajáról híres Unterweger család élményparkja, ahol a látogató egészen közelről pillanthat be a gyógynövények világába, az olajkészítés fortélyaiba és a családi üzem történetébe. Van itt lepárló, gyógynövényolaj-zuhany, tepidárium cipőlifttel és illathoroszkóp is. A legfontosabb, hogy a látogató minden érzékszervével befogadhassa a gyógynövények világát, és közben minél többet tanulhasson e hasznos szépségekről! (x)

Fotó: Vitalpinum ©Elias Bachmann
Hegyipatak-lábmasszázs – A cipők közben a lift ládikáiban utaznak