Az Európai Unió ökológiai hálózata. Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. Módszere az eddigi fennmaradást biztosító tájhasználat továbbvitele.

Morvai Szilárd
Jégmadár

Az eltérő élőhelyeket eltérő módon lehetséges megvédeni. Így például gyephasználatra, az erdők védelmére, vizes élőhelyek megőrzésére más és más védelmi módszerek nyújtanak megfelelő megoldásokat. Ezeket a megoldásokat a tagállamoknak maguknak kell kidolgozni és végrehajtani. Hazánknak kicsivel több mint egy ötöd része Natura 2000 terület.

Morvai Szilárd
Rézsikló

Az elsődlegesen gazdálkodókat érintő előírások mellett az ilyen területre érkező természetjáróknak is üzennek e táblák. Jelentése hasonló tartalommal bír, mint a nemzeti parkot, tájvédelmi körzetet, természetvédelmi területet jelző hasonló formai kivitelű táblák.

Ne hagyjunk nyomot, figyeljünk jobban a lábunk alá, ne rakjunk tüzet, ne szemeteljünk, táplálkozó, fészkelő - más egyéb módon szaporodó - állatot ne zavarjunk. A szaporulatot ne vegyük kézbe, ne akarjuk mindenáron megmenteni.

Ha utunk tervezése során szembesülünk azzal, hogy útvonalunk Natura 2000-es területen át vezet keressük meg a helyileg illetékes természetvédelmi őrt és informálódjunk arról milyen útvonalat kövessünk, és milyen tevékenységektől tartózkodjunk.

Kardos Zsolt
Szirti sas

Hazai Natura 2000 területeken is érvényesek a védett élőlényekre vonatkozó hazai természetvédelmi jogszabályok. A cikkben szereplő képek rövid ízelítőt adnak natura 2000-es jelölőfajokból. A jelölőfajok szerves részét képezték a védelem alá volt területek tudományos alapon történő kijelölésnek.

Kardos Zsolt
Lappantyú
Gfellner Máté
Közönséges ürge
Leskó Gábor
Foltos szalamandra
Szilágyi Attila HNPI
Ugartyúk
Morvai Szilárd
Üstökösgém
Szilágyi Attila HNPI
Vándorsólyom zsákmányával

További infó