Méhek, legyek, darazsak, pókok, szenderek, poloskák, katicabogarak, szöcskék, sáskák és kisebb csigák mind a levendulát választják. Még nagyvárosi környezetben is számos rovarfaj, köztük sok védett számára jelent csalogatást. Szárazságtűrő, így ha nem kap túl sok csapadékot, virágzása több hétig, akár egy hónapig is eltarthat. Ez kifejezetten kedvező a rovarvilág számára, mert a sok nektár térben koncentráltan, hosszú ideig áll rendelkezésre.

A levendula nektárja csábító, ám nemcsak a nektár jelenthet vonzerőt, sokszor maga az intenzív forgalom, a nyüzsgés a hívogató. A ragadozó rovarok, pókok, szitakötők, sáskák, szöcskék fajgazdagsága is lenyűgözően nagy. Ezek a vadászok akár nagyobb méretű lepkéket, méheket, legyeket is zsákmányolhatnak.

Fotó: Morvai Szilárd
A védett, nagy gyöngyházlepke (Argynnis paphia) tekintélyes méretű és igen feltűnő. Jellemzően vizesélőhelyek, valamint erdők közelében található levendulások vendége. Kellő távolságtartással hosszasan gyönyörködhetünk benne

Vidéken, nagyobb biodiverzitással rendelkező területeken – ahol a közelben vadvirágok, gyümölcsfák, ősgyep, kaszáló vagy lucernatábla, esetleg vizesélőhely húzódik – még fajgazdagabb rovarvilág fogadhat, ha meleg, napos időszakban szemléljük közelről lila főszereplőnket.

A nagyobb kiterjedésű, egybefüggő levendulaültetvények erős madármozgás (akár költés) helyszínei is. A táplálékul szolgáló lepkéket, legyeket, méheket szorgosan kapkodják az itt jelen lévő, sok esetben fiókáikat vadászni tanító madarak. A levendulások hazai fészkelőfaja a cigánycsuk és a kenderike, de gyakran járnak ide táplálkozni a gyurgyalagok, búbosbankák, füstifecskék, molnárfecskék, fekete rigók, tövisszúró gébicsek, seregélyek és a mezei verebek. Jelenlétük pedig a közelbe csábítja az énekesek rémét: a karvalyt.

Kiskerti közegben, kisebb méretű levendulaállomány esetén vörösbegyek, rigófajok, barátposzáták, házi rozsdafarkúak érkeznek a rovarzsákmányra. De a levendulabokrok közelében kiváló hatékonysággal vadászik a zöld és a fürge gyík is.

A virág akkor adja szívesen a nektárt, ha közben beporzás is történik. Kölcsönös előny, hogy minden nektárfogyasztó rovar beporzó is egyben, a levendula virága pedig olyan felépítésű, hogy rendszertanilag igen változatos fajok is képesek a nektár fogyasztására és a megfelelő mértékű beporzásra is.

Fotó: Morvai Szilárd
A kis szénalepke (Coenonympha pamphilus) gyakori faj. Hernyójának tápnövényei elsődlegesen a perjefélék, de előszeretettel fogyaszt levendula-nektárt is. A kardoslepkéhez hasonlóan „nyugodt” természetű

Kiváló ötlet rovarvonzó növények ültetése a házunk környékén: a lepkék és más érdekes ízeltlábúek karnyújtásnyi megfigyelése izgalmas élmény. A levendula mellett különösen alkalmas növény erre a nyáriorgona vagy a piros sarkantyúvirág, de akár a mézontófű és a borostyán is. Azt kell elérnünk, hogy az érintettek kora tavasztól késő őszig rátaláljanak a kertben a táplálékra. Kerttulajdonosként egyszerűen és tevékeny módon tehetünk e nemes cél érdekében a megfelelő növényfajok ültetésével, és amennyiben nincs vegyszeres rovarvédelem, úgy bármilyen különleges faj megjelenhet a közvetlen közelünkben. Az ember és a természet is csak nyerni fog vele.

Ha még több kiváló fotót szeretne látni, lapozzon bele A Földgömb magazin szeptember-októberi számába!