Egy kis logisztika

Kisvártatva megérkezik a hiányzó műszer, majd a helyszíni gyorstalpalón megtanuljuk a programozását is. Nemsokkal később Beszkó (Beszédes Zsolt, a Fjällräven márkaképviselet vezetője) tűnik fel a színen. Kezében egy nagy csomag, benne vadiúj Fjällräven nadrágjaink és Hanwag bakancsaink rejtőznek. Izgatottan bontjuk ki a pakkot, de az idő szorít. Szerencsére a dzsekik még korábban megérkeztek, így az egyenruhás reptéri csoportkép nem marad el...

Ez volt az az expedíció, amikor a „rókás cuccok” összefonódtak A Földgömb életével – kütyü és túracucc függésem kiterjedt a Fjällrävenre is.

Expedíciós előkészületek

2011 nyarán kezdtük hozzá megvalósítani tervünket, hogy Chilében, az előző éves terepbejárás után egy komoly kutatási programot indítsunk el. Ennek célja az Atacama-sivatagban magasodó vulkán, a 6893 m magas Ojos del Salado beműszerezése volt. Több, a klímaváltozás vizsgálatára alkalmas mérési pont létesítését terveztük. (A kutatásról bővebben itt olvashatsz!) A tudományhoz persze sok pénz kell! Nekiláttam hát szponzorok után nézni. A Vodafone nagyvonalú támogatásából azonban csak az útiköltségre és a műszerekre futotta – ami persze nagyszerű –, de egyenruhára már nem jutott. Láttuk előre, hogy a kutatás folytatásához további szponzorokra lesz majd szükség. Az pedig profi PR és sajtómegjelenés nélkül teljesen reménytelen! Így hát Beszkót vettem rá, hogy a Fjällräven támogassa egyenruhával a küldetést!

Fotó: Heiling Zsolt
Aki nem késte le a chilei járatot... Sőt, valószínűleg az Atacama-sivatagban születetett. De várt ránk, hogy éjszaka megdézsmálhassa az élelmiszer készleteinket
Fotó: Heiling Zsolt
Méregdrága egyenruhában... A vikunya család egyik mérőpontunk mellett ugyan nem rókás felszerelésben üdvözölt bennünket, de gyúnyájuk így is nagyszerű. Háziasított társuk az alpaca és a láma gyapja azonban értékes alapanyaga textilkészítésnek

Eljött az indulás napja. A megrendelt felszerelésünk azonban valahol a futárszolgálatok raktárútvesztőiben rejtőzött. Beszkó reményt vesztve nekilátott a viszonteladóktól és a mintateremből összeszedni a szükséges felszerelésünket, majd irány a reptér, hogy még elérje a gépindulásunkat. A nagy futamot siker koronázta: lett mindenünk. Bár néhány nadrágon a „Sample – not for sale” felirat díszelgett! Yukon bakancsok és egy Keb kabát–nadrág páros, egyen hátizsákkal. A G1000-es anyag ajánlott vaxolására már nem volt időnk, de a sivatagban, amúgy sem az eső tűnt a legnagyobb fenyegetésnek.

Keb(el) barát

Ugyan a Keb családot – mely Svédország legmagasabb csúcsáról, a Kebnekaise-ról kapta nevét – nem az 5000 méter feletti magasságra tervezték, de az akklimatizációs túrák során jóbarátok lettünk. A hideg magashegyi terepen, a délelőtti órákban a szél menetrend szerint érkezett és velünk is maradt – akár 100 km/h-ás sebességet is megközelítve. A hőmérséklet ugyan délután akár a +10 ºC fokot is elérte, azonban – ahogy az a hegyekben megszokott – árnyékban, hamar leesik a hőmérséklet, és ismét fagyossá válik az időjárás. Ennek ellenére 2-3 vékonyabb alsó réteg elegendő volt ahhoz, hogy az akklimatizációs túrák alatt komfortosan érezzük magunkat.

Fotó: Földgömb Atacama Klímamonitoring Expedíció
Elkészült az első terepi csoportkép az új egyenruhában. Megérkezés a 6000 m-es vulkánok közé. Háttérben első szállásunk a Laguna Santa Rosa. A képen Nagy Balázs, Mari László és Heiling Zsolt

A Keb nadrág viselete számomra korábban nem tapasztalt élményt nyújtott. A stretch panelekkel kombinált, több cipzáras szellőzővel és kényelmesen használható zsebeivel felszerelt nadrág nem csak túrázáshoz, de terepi munkához is kényelmet nyújtott. Hiszen nem csak gyalogoltunk, hanem ástunk is. A köves, sivatagi törmelékbe mélyített 60 cm mély gödrök szolgáltak műszereink nyughelyéül a mérőpontokon. A munkát 4-5000 méter feletti magasságban kellett elvégeznünk, ahol a levegő oxigén koncentrációja igen csak alacsony. Nem volt tehát mindegy, hogy öltözetünk mennyire segíti, vagy hátráltatja a munkát.

Fotó: Heiling Zsolt
Praktikus munkaruházat. Nem csak gödröket ásunk műszereinknek, de pozíciójukat is rögzítenünk kell nagypontosságú GPS-einkkel. A zord körülmények között a kesztyű viselete is ajánlott. Fontos a könnyen és gyorsan zárható zsebek elérhetősége is!

Az expedíció végére arcunk leégett és 10 kiló mínusszal jöttünk le a hegyről. Egyetlen szépséghibája volt csupán egyenruhánknak: az egyébként nagyon menő – akkora már két számmal nagyobb – cuccainkban leginkább egy menekültre emlékeztettük a külső szemlélőt.

Van még hova fejleszteni a Keb-családot a Fjällräven tervezőinek: bár az időjárás gyors változásai mellett is garantált az állandó komfortérzetet, de viselője súlyváltozását csak szűk határok között követi! :)