Az ötnapos nyári gyalogtúrán (augusztus 1–5.) teljesen új oldaláról ismerheted meg a páratlan geológiai és történelmi érdekességeket tartogató környéket, miközben az esti táborozások során életre szóló barátságokat is köthetsz a többi vándortúrázóval. A Bazsi Túrák vloggere, Gudics Balázs tavaly videósorozatában virtuálisan vezette körbe a nézőket a Vándortúra egyes szakaszain. A videós ajánlásával most öt olyan kevésbé ismert balatoni helyszínt mutatunk be, amelyeket augusztusban minden Vándortúrára jelentkező kalandor bejárhat.

Halom-hegy

A Zánkáról rajtoló túra első napjának végén megcsodálhatjuk a Halom-hegy vulkáni magaslatait. A Dörgicse és Mencshely között emelkedő tanúhegy egykor vulkánként magasodott a magyar tenger partján, amelyről az ösvényen kialakított makettek és ötletes tájékoztató táblák is megemlékeznek. A hegy tetején található Kossuth-kilátóból a Balaton-felvidék falvakkal tűzdelt lélegzetelállító panorámája tárul elénk.

Zádor-vár

A második napon felfedezhetjük a Pécsely melletti erdők sűrűjében rejtőzködő egykori Zádor-vár maradványait. Az épületet először a XIV. században említették az oklevelek, amely egyfajta erődítményként magasodott a Balaton-felvidéki dombok között. Mára a romok felett átvette az uralmat a természet: a kirándulók a kőfalak között utat találó fák mentén járhatják be a több százéves vár maradványait, és gyönyörködhetnek az erdőn túl elterülő Balatonban, a Tihanyi-félszigetben, valamint a Dörgicsei-medencében.

Kővágóörsi mosóház

Kővágóörsöt elhagyva a harmadik napon betérhetünk az 1700-as években épült mosóház épületébe. A mosóházak Magyarország csupán erre a tájegységre jellemző épületei, amelyeket a természetes víz és a sebes sédek közelébe építettek elődeink. Az épületek alatt átfolyó vízhez egy pallón át vezetett az út, a két részre osztott helyiség egyik oldalán a szennyes, másikon a tiszta ruhákat tartották. A gyönyörűen felújított kővágóörsi mosóházban mosni ugyan már nem lehet, ellenben megismerhetjük hazánk egyik különleges történelmi kincsét.

Szentbékkállai kőtenger

Mindszentkálla felé indulva a túra ötödik napján a Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb látnivalója, a Kőtenger tárul szemünk elé. A látványos sziklaalakzatok a Pannon-tengerben lerakódott homokból képződtek, és változatos formákban találhatóak a térségben. A kőtenger központjában fekvő ház nagyságú Kelemen-kő nevű ingókövet a bátrabbak akár meg is hintáztathatják, hiszen a közel 10 tonnás kőpad csupán három helyen illeszkedik az alatta fekvő kőre, így néhány ember súlya már képes pár centire megbillenteni a képződményt.

Salföld Major

Az utolsó napon a hangulatos Salföld településen át vezet az út, amely otthont ad a Balaton-felvidéki Nemzeti Park első ökoturisztikai bemutatóhelyének. Itt megismerkedhetünk hazánk jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékeivel, találkozhatunk néhány őshonos magyar háziállatfajtával, és sétálhatunk az illatos fűszer- és gyógynövénykertben is. A Salföld Major kellemes kikapcsolódást jelent az utolsó szakasz megtételéhez, akikre innen még vár néhány kilométernyi kanyargós erdei út a zánkai célig.

Fotó: Heiling Zsolt
A rajt 2019-ben

A járvány előtti utolsó vándortúrát mi is végigjártuk, mint ahogy most is ott leszünk. A korábbi beszámolókat itt olvashatod:

Jelentkezni ide kattintva tudsz a vándortúrára június 5-ig!