1921-ben, pontosan 100 éve nyitotta meg első cipészműhelyét Hans Wagner, a Hanwag alapítója. A márka neve azóta egyet jelent a tartós, strapabíró túrabakancsokkal, amelyek elsősorban hegyi túrákon, de akár a mindennapokban is kitűnő társként szolgálják a természetjárók kalandjait. A jubileum alkalmából a bakancsgyártó egy 100 kilométeres részt fogad örökbe virtuálisan hazánk leghíresebb túraútvonalán, az Országos Kéktúrán, hogy így tisztelegjen a márka évszázados története és az elmúlt esztendők sikerei előtt. A Hanwag100 elnevezésű jelvényszerző túra a szervezett magyar természetjárás hagyományait őrző Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködésben jött létre, és egy hat szakaszból álló, kihívásokkal teli és látványos útvonalat ölel fel. A Mátraverebélytől Bánkútig húzódó, szintemelkedésekkel és különböző nehézségű terepekkel teli Hanwag100 szakaszon a kéktúrázók első kézből tapasztalhatják meg, hogyan állnak helyt a Hanwag bakancsok és túracipők a hazai terepen.

A kiválasztott útvonal hazánk leggyönyörűbb hegységein, a Mátrán és a Bükkön át vezet. A túra a szakrális kisugárzású Mátraverebélyről indul a Galya-tetőre, majd a csodás klímájú Mátraháza érintésével indul, a természetjárók azonnal az ország legmagasabb pontjára, az 1014 méter magasan fekvő Kékestetőre kapaszkodnak fel, majd az ország legszűkebb gerincútján, meredek andezitfalak tetején haladhatnak tovább. Ezután a vulkáni szikláiról ismert Sirok felé folytatódik az út, ahol a kirándulók megtekinthetik a méltán híres várat, valamint a Barát és Apáca elnevezésű sziklatömböket. Ezután a festői Szarvaskő következik, amelynek páratlan látványossága az óceáni medence szétnyílásával született, törésvonalakkal átszőtt vulkáni hegycsoport. A következő szakasz már a Bükk-fennsík vadregényes vidékére vezet, ahol csodaszép, kiterjedt hegyvidéki panorámában gyönyörködhetnek a túrázók. Végül Magyarország első lakóbarlangját, a Cserepes-kői-sziklaodút érintve Bánkúton ér véget a kihívásokkal teli Hanwag100 túra.

Magyar Természetjáró Szövetség, Gulyás Attila
Jubileumi felvarrós az első 100 teljesítőnek!

Az első száz olyan túrázó, aki akár részletekben, akár egyszerre végigjárja a 100 kilométeres szakaszt, teljesítménye elismeréseként egyedi tervezésű, túrajelvényként funkcionáló Hanwag100 felvarrót kaphat. Ehhez nem kell mást tenni, mint rögzíteni a megtett utat a Természetjáró applikáció Útvonalrögzítő funkciójával, majd a rögzített útvonalat bemutatni Budapesten a Váci úti vagy a budaörsi, illetve a miskolci Mountex üzletek egyikében. A túrázásra legkésőbb december 31-ig érdemes sort kerítenie mindenkinek, aki a jubileumra készített speciális felvarróhoz szeretne hozzájutni. Ha valaki csapatban szeretné a túra egy részét teljesíteni, erre kiváló lehetőséget nyújt az ősz legnagyobb túrarendezvényének számító Kéktúrázás napja, melyre október 9-én kerül sor.

A Hanwag célja, hogy ezzel az együttműködéssel a hazai természetjárók számára is emlékezetessé tegye a bajor márka megalapításának századik évfordulóját, és – összhangban a Magyar Természetjáró Szövetség küldetésével – minél több embert az Országos Kéktúra bejárására ösztönözzön. A változatos terepviszonyokat kínáló, több ponton komoly kihívást jelentő útvonal kiváló alkalmat kínál annak megtapasztalására, milyen fontos a megfelelő lábbeli megválasztása a különböző túrák örömteli teljesítéséhez.

(X)