A Matuzsálem nevű, 4800 éves szálkásfenyő a világ egyik legidősebb ismert élőlénye. Az Egyesült Államokban, Kaliforniában áll, de hogy hol, azt a fa védelme miatt nem hozzák tudomásra. A spanyol Lecina falunak csak 13 állandó lakosa, de rengeteg látogatója van, akik örülnek az ezeréves magyaltölgyükre kíváncsi látogatóknak, és megosztják velük a legendáikat, miszerint a fa körül egykor boszorkányok táncoltak. Nem kell feltétlen távoli vidékekre utazni, ha öreg fákkal szeretnénk találkozni. Közöttünk élnek, és ha odafigyelünk rájuk, a történeteiket is elmesélik.

Fotó: Unger Tamás
Libanoni cédrus, Dénesfa

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a szlovák Narodny Trust partnerségben, a határ két oldalán,történeti és botanikus kertekben élő „bölcs fákat” gyűjt egybe, amelyek nem csak koruk miatt, hanem az őket övező történetek kapcsán is érdekesek és értékesek.

A határvidéken számos olyan történeti kert található, melyek egykor egyazon birtokoshoz, családhoz tartoztak vagy ugyanaz a kerttervező mérnök, illetve kertész hozta létre őket.

A két szakmai szervezet közös munkája lehetőséget ad a kölcsönös ismeretszerzésre és tapasztalatcserére is. Céljuk olyan hosszú távú együttműködés kialakítása, amely a határ két oldalán található közös örökségünk: történeti és botanikus kertjeink, arborétumaink megóvásához és a kertturizmus fejlesztéséhez hatékonyan járul hozzá.

Az említett határ menti régiókban napjainkban több mint 60 kert fogad látogatókat

Az itt élő öreg, „bölcs” fák ezen kertek nagykövetei. A tervek szerint a közönség megismerheti a fákhoz kapcsolódó történeteket és legendákat – ebben Fráter Erzsébet biológus szövegei segítenek, aki a Kárpát-medence történeti kertjei mellett a Biblia növényeivel és a hagyományos és népi kultúrnövényekkel is foglalkozik, több népszerű könyv szerzője.

Fotó: Unger Tamás
Platán, Sopron

A projekt lehetőséget biztosít a kertek támogatására, ezen idős fák állapotának felmérésével, egyes fák ápolásával, illetvea fák révén a kertek népszerűsítésével. Szakemberek végzik el ezen fák vizsgálatát, készítenek kezelési tervet, hogy a matuzsálem fák szépségét és enyhet adó árnyát minél tovább élvezhessük, egyben egyedi természeti értéküket megőrizzék. Határon innen és túl

egy-egy fa megújulását egynapos kulturális fesztivállal ünneplik majd meg.

Tíz kiválasztott bölcs fa izgalmas történetét audioguide segítségével ismerhetik meg a látogatók, de weboldal és videók is segítik majd az érdeklődők tájékozódását. A kertfenntartók számára képzést biztosítanak, és turisztikai szakembereket, illetve újságírókat várnak a kerteket felfűző tanulmányútra.

Fotó: Unger Tamás
Ginko biloba, Füvészkert