A kettőtől akár több száz főig terjedő csapatok előszeretettel keresik fel a bő táplálékforrást nyújtó helyeket. Kevesen tudják de a frissen szántott föld táplálékban nagyon gazdag közeg. Az eke által mélyen kiforgatott föld terített asztallá változik, a felszín alatt eddig megbújó állatokra pedig ezután halálos veszély leselkedik. Kiszántott rágcsálók: pockok, egerek, hörcsögök keresik ilyenkor a menekülő utat. A gép által a növényzetről felzavart szöcskék, sáskák is kiváló, energiában gazdag élelemként szolgálhatnak a ragadozók számára.

Fotó: Morvai Szilárd

A földben élő kétéltű- és hüllőállománynak is van félnivalója. A gólya, lévén rendkívül vegyes táplálkozású csúcsragadozó, előszeretettel fogyaszt a békákon kívül siklófajokat is és természetesen a nagyobb méretű gilisztákat sem veti meg.

A több ezer kilométeres, Száhel övezeten átívelő vándorút előtt minden lehetséges energiaforrás értékes lehet. A művelést végző mezőgazdasági jármű közelében a madarak nagyobb bátorsággal mozognak, ugyanis a jármű nem mutatja meg a benne ülő ember karakteres jegyeit. Amíg a traktorvezető ki nem száll addig a madarak maradnak és nagyon kitartóan gyűjtögetnek.

Fotó: Morvai Szilárd

Amint a vezető kiszáll a madarak azonnal megugranak. Ez esetben is érdemes figyelni mert

sokszor az ilyen felköröző fehér gólyaörvények más hasonló méretű, de kevésbé gyakori madárfajokat is "beszippantanak". A ritka fekete gólya és sok esetben például parlagi sas is gyakran felkering velük.

Fotó: Morvai Szilárd

Amint a vezető visszaül a járműbe a madarak lassan visszaérkeznek és folytatják a táplálkozást, a már jóllakott egyedek pedig kisebb csoportokban pihennek, tollászkodnak. Első ránézésre furcsának tűnik, hogy az extenzív földművelésnek van olyan munkafázisa ami hasznot hozhat fokozottan védett hazai madárfajunk egyedei számára vonulási időszakban, igaz hogy a dicséret a leleményességért a gólyákat illeti. Ám ahol száz gólya jól lakik, ott a barázdabillegető sem marad éhesen.

Fotó: Morvai Szilárd
Fotó: Morvai Szilárd
Fotó: Morvai Szilárd